Като домакин Борусия Дортмунд надигра и победи Реал Мадрид с 2:1 в среща от Група D на Шампионската лига, давайки сериозна заявка за класиране на 1/8-финалите, което няма да бъде никак незаслужено с оглед на отличните игри, които младият тим на Юрген Клоп демонстрира през този сезон в Европа.

Двубоят на препълнения стадион Сигнал Идуна Парк започна неприятно за Жозе Моуриньо, като още в 20-ата минута Сами Кедира получи контузия в родната си Германия и трябваше да бъде заменен принудително с Лука Модрич.

Испанците започнаха по-напористо в началото на срещата, но в 27-ата минута Икер Касияс трябваше да спасява с отлична реакция вратата на Реал след коварен удар на Себастиан Кел.

В 36-ата обаче Касияс вече беше безпомощен, след като Кел изведе Роберт Левандовски и полският голаджия хладнокръвно простреля стража на гостите за 1:0 в полза на Борусия.

Радостта на 80 000 зрители по трибуните в Дортмунд обаче трая твърде кратко, тъй като още в 38-ата минута Кристиано Роналдо изравни на 1:1 - португалецът получи фамозен 50-метров пас от намиращия се зад центъра Месут Йозил и останалият очи в очи с Роман Вайденфелер Роналдо прехвърли излезлия да го пресрещне вратар с удар от границата на наказателното поле.

В 50-ата минута Дортмунд изпусна отлична възможност да поведе отново, след като Лукас Пишчек проби добре отдясно и върна на точката на дузпата към Марио Гьотце, чийто удар обаче бе майсторски отразен от Икер Касияс.

В 55-ата Реал можеше да вкара втори гол, но удар на Анхел Ди Мария от 12 метра по диагонала премина на сантиметри от вратата на Вайденфелер.

Борусия играеше по-добре и заслужено стигна до втори гол в 64-ата минута, когато Икер Касияс боксира една центрирана топка, която попадна в Марсел Шмелцер и той с удар от 15 метра вкара за 2:1.

В 82-ата минута Марко Ройс поиска дузпа след сблъсък с Шаби Алонсо в наказателното поле, но главният съдия не уважи желанието му и двубоят приключи при резултат 2:1 в полза на жълто-черните.

Германският шампион поведе в класирането в потока със 7 точки от 3 мача, докато ималият пълен актив до момента Реал Мадрид отстъпи на втора позиция с 6 точки. 

В другия мач от Група D Аякс би у дома в Амстердам Манчестър Сити с 3:1 и засили английския шампион към ранно отпадане от Шампионската лига.

Ман Сити поведе в 23-ата минута, когато след атака отдясно Джеймс Милнър получи топката пред наказателното поле и подаде вляво, извеждайки на стрелкова позиция Самир Насри, който с премерен удар прониза стража на Аякс Кенет Вермеер.

Холандците изравниха в последните секунди на първата част. Рикардо Ван Рийн центрира остро отдясно и Сим Де Йонг препарира Джо Харт с шут от 12 метра за 1:1.

Грандът от Амстердам поведе с 2:1 в 57-ата минута, когато финландският бранител Николас Мойсандер вкара с глава, след като бе оставен сам след изпълнение на корнер.

Аякс подпечата първата си победа за сезона в Шампионската лига в 68-ата минута, когато английската защита остави Кристиан Ериксен да се разхожда като на парад пред наказателното поле на Джо Харт с топката в крака и датският национал без дълго да се колебае прати топката в мрежата за крайното 3:1, като при изстрела му имаше и рикошет в краката на Гаел Клиши.

Така Аякс Амстердам излезе на трето място в класирането с актив от три точки, докато Манчестър Сити остана на последно място със само една спечелена точка, на цели пет точки зад втория Реал Мадрид и на шест зад лидера Борусия Дортмунд.


szólj hozzá: A3-1M www.goalsup.com