Без останалият извън групата Луис Суарес Ливърпул надигра тотално Валеренга за 4:1 в предпоследната си проверка преди старта на сезона. Уругваецът пропусна двубоя заради контузия, получена на тренировка, но в негово отсъствие новите попълнения и младите играчи загатнаха за огромен потенциал. Луис Алберто, Яго Аспас, Мартин Кели и Рахийм Стърлинг бяха след голмайсторите, а мърсисайдци удариха и треди греди срещу норвежкия си опонент.

Мениджърът Брендън Роджърс реши да заложи на два различни състава във всяко от полувремената, като капитанът Стивън Джерард се появи след паузата. В негово отсъствие лентата отиде на ръката на Джордан Хендерсън, което не му се бе случвало до момента.

Сравнително младият състав на „червените“ преди почивката и домакинският фактор позволиха на Валеренга да има лек териториален превес в първия четвърт час, но след това Ливърпул постепенно започна да диктува играта. До 30-ата минута гостите пропуснаха две-три чисти положения най-вече чрез Аспас. Испанецът първо се възползва от чудесен пас на Даунинг, който го изведе сам срещу вратаря, но Конгсхавен отрази шута му с крак. После Джордан Ибе проби отляво, развинти защитник и намери нападателят пред вратарското поле, но друг играч в синьо блокира удара му към лявата греда. Върхът беше когато Джон Фланаган центрира полувисоко от левия фланг, а Аспас с плонж от няколко метра насочи топката към вратата, но Конгсхавен с малко късмет отново изби.

В 31-ата минута логичното се случи, след като Аспас пое добър извеждащ пас отдясно в наказателното поле и опита да прехвърли вратаря. Топката срещна напречната греда и се върна към дъгата, където Луис Алберто с безпощадно воле я вкара в долния десен ъгъл.

Радостта на „червените“ бе твърде кратка и при ъглов удар в 35-ата минута Джанкарло Гонзалес бе изпуснат. Защитникът стреля с глава под гредата, а Брад Джоунс не реагира по най-добрия начин – 1:1.

Точно преди почивката Ливърпул успя за втори път да поведе в резултата. Даунинг премина бранител отдясно, влезе в пеналта и от аутлинията върна към Аспас, който нямаше как да сбърка на празна врата.

Въпреки 10-те смени на почивката, когато Джерард, Филипе Коутиньо и Лукас Лейва се появиха в игра, превъзходството на Ливърпул се запази. В 55-ата Мартин Кели се разписа, след като засече с рамо центриране от корнер, а Фабио Борини попречи на Конгсхавен да види топката.

Секунди по-късно Коло Туре след нов ъглов удар стреля мощно с глава, но нацели напречната греда. Същото стори и Борини в 76-ата минута , ала с шут от около 20-ина метра, който не бе по силите на Конгсхавен.

Последният гол падна в добавеното време, след като хитра комбинация между Коутиньо и Борини в пеналта завърши с петичка назад към Стърлинг, а младокът по тревата плъзна топката покрай вратаря.


Valerenga Fotball 1-4 Liverpool Footyroom.com by Futbol2101