Арсенал успя да си върне първото място в класирането, след като доста трудно надви гостуващия Кардиф Сити с 2:0 в мач от 20-ия кръг на Висшата лига. Почти до самия край играчите на Арсен Венгер не успяваха да намерят път към мрежата на уелсците, но с късни голове на Никлас Бентнер и Тио Уолкът взеха важните три точки.

Мениджърът на „топчиите“ Арсен Венгер направи някои промени в титулярния си състав предвид сгъстената празнична програма и в предни позиции заложи на Лукас Подолски като единствен нападател. Джак Уилшър получи по-офанзивна роля рамо до рамо със Санти Касорла и Тио Уолкът, докато Микел Артета и Матийо Фламини покриваха гърба на разиграващото трио.

Първата част на „Емирейтс“ премина с очаквано надмощие на домакините, които обаче грешаха в последния етап в своите атаки. Защитата пред Дейвид Маршал също имаше заслуга за това и съвсем заслужено Кардиф се оттегли на почивка при 0:0.

Второто полувреме обаче бе още по-силно за Арсенал и постепенно опасните положения пред вратата на гостите зачестиха. В 64-ата минута Уилшър проби отбраната им и излезе на чиста позиция, но шутът му срещна лявата греда. Точно в този момент Венгер реагира и направи двойна смяна – Подолски и Фламини напуснаха, а на тяхно място се появиха Бентнер и Томаш Росицки.

Ходът вдъхна свежест в играта на лондончани и в 67-ата минута Пер Мертезакер можеше да се разпише с глава след центриране от ъглов удар. Опитът му обаче прелетя на сантиметри от същата лява греда. Последва още един корнер, при който топката отново бе насочена към снажния немец, но той отново пропусна за малко същия ъгъл на вратата.

Четвърт час преди края Уолкът бе повален от Крейг Нуун на добра позиция и сам се зае с изпълнението на прекия свободен удар. Мощната тупалка на англичанина обаче премина над гредата.

Драматичната развръзка настъпи 2 минути преди края, когато Никлас Бентнер се оказа на точното място, за да добави топката в мрежата след колективна грешка в отбраната на гостите. Датчанинът пое топката във вратарското поле и спокойно я прати в горния ляв ъгъл.

Попадението попари сериозно уелсците и в добавеното време Уилшър блесна с брилянтна асистенция към Уолкът, който пък елегантно копна над Маршал за 2:0.

Така с 45 точки Арсенал запази преднината си от 1 пред втория Манчестър Сити. Кардиф е 17-и и с 18 пункта е точно над чертата.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

В друг мач от кръга друг от претендентите за титлата – Челси с известна доза късмет измъкна класически успех с 3:0 като гост на Саутхемптън.

Тимът на Специалния имаше видимо превъзходство през първата част, в който не липсваха и ситуациите пред вратата на Петр Чех. „Сините“ обаче първи стигнаха до изгодни възможности чрез Рамирес и Фернандо Торес, но първият бе блокиран от защитата, докато испанецът се провали в опита си да намери целта от близка дистанция.

В средата на полувремето Саутхемптън стигна до две обещаващи позиции. Първо Джей Родригес бе на косъм да овладее висок пас, който почти матира отбраната на Челси, ала играч в синьо се намеси в последния миг. След него пък Адам Лалана се отскубна в наказателното поле и стреля силно, ала изстрелът му бе блокиран от защитник.

Десет минути преди края Рамирес направи изумителен рейд в половината на „светците“ и стреля от границата на наказателното поле. Келвин Дейвис обаче внимаваше и попречи на кълбото да влети под гредата.

След паузата Челси продължи да действа остро и в 60-ата минута Оскар направи хубав пробив отляво и пробва центриране, което рикошира в Чеймбърс, прехвърли стража и рикошира от лявата греда. Фернандо Торес стигна първи до топката и с глава я бутна в мрежата.

Почти веднага домакините можеха да изравнят, след като централните бранители на Челси не се разбраха и позволиха на Рики Ламбърт да стреля необезпокояван с глава от около 7-8 метра. Изпълнението на английския национал обаче бе доста слабо и Чех улови.

В 71-ата минута всичко за Саутхемптън приключи. Оскар елегантно се измъкна между двама играчи отляво, тръгна навътре към наказателното поле и пусна успореден пас към Вилиан. Бразилецът овладя и се нагласи да стреля с десния крак, като опъна мрежата в долния ляв ъгъл на вратата.

Точка на спора сложи Еден Азар в 82-ата минута, който с чудесна асистенция намери Оскар в наказателното поле и бразилецът стреля точно за крайното 3:0.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Така с 43 точки Челси остава на точка зад втория Манчестър Сити и на 4 пред четвъртия Ливърпул. Днес мърсисайдци прекъснаха серията си от две поредни загуби, като биха Хъл Сити с 2:0 на „Анфийлд“.

Висша лига, 20-и кръг, резултати:

Арсенал – Кардиф 2:0

Саутхмептън – Челси  0:3

Кристъл Палас – Норич 1:1

Фулъм – Уест Хем 2:1

Стоук Сити – Евертън 1:1

Съндърланд – Астън Вила 0:1

Уест Бромич – Нюкасъл 1:0

по-рано днес: Суонси Сити – Манчестър Сити 2:3