Вестник "Дейли Мейл" публикува много любопитен материал за зараждането на настоящия Манчестър Сити. Във въпросната статия се споменават и двамата български бивши играчи на Сити Мартин Петров и Валери Божинов като с последния е свързана и една от култовите случки по време на управлението на тайландеца Таксин Шинаватра.

Именно с Шинаватра започна възхода на Сити преди точно 10 години. През 2007 скандалният бивш премиер на Тайланд, обвиняван в корупция и незачитане на човешките права, купи Сити за 80 милиона паунда и обяви, че до една година отборът ще е на нивото на съседите от Юнайтед. Привлечен за мениджър бе Свен Йоран Ериксон, а сред първите попълнения бяха Мартин Петров, който в последствие изкара три успешни години при "гражданите", както и Божинов.

Мартин в Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

Шинаватра обаче нямаше особено интерес към футбола, а целта му по-скоро беше да си оправи реномето в родината Тайланд. За целта бяха назначени тайландски масажистки, бяха привлечени трима никому неизвестни тайландски футболисти, а резервният лилав екип на Сити бе забранен, защото лилавото се считало за "лош цвят" в Тайланд. В последствие обаче Шинаватра привърши парите, дори в един момент взимаше пари назаем, за да плаща заплатите. 

Таксин Шинаватра

източник: Gulliver/GettyImages

В края на сезон 2007/08 босът решава да уволни Ериксон, който е харесван и от футболисти, и от фенове. Още преди края на кампанията е ясно, че шведът ще бъде уволнен, а играчите дори не искат да играят в последния мач за сезона срещу Мидълсбро в знак на протест. В крайна сметка все пак го правят, но пък губят с 1:8.

И въпреки че уволнението на Ериксон е сигурно, специалистът е заставен да води отбора по време на азиатско предсезонно турне с цел популяризирането на отбора. Футболът определено е на заден план по време на въпросното турне, а тук се намесва и стартиращият по това време своя втори сезон с отбора Божинов.

Според изданието, по време на втория мач в Азия, Божинов е седял на резервната скамейка, ядейки храна от веригата за бързо хранене KFC. 

Друга култова случка е свързана с бившия национал на Германия Дитмар Хаман, който бе известен с любовта си към алкохола и хазарта. Хаман се връща в хотела на отбора късно вечерта и заспива до басейна. Той е събуден от Ериксон, който носи две чаши шампанско. "Шефе, какво празнуваме?, пита Хаман. Стоящият на прага на уволнението Ериксон отговаря: "Живота, Кайзер. Празнуваме живота. Хареса ми това място. Мисля, че ще се върна тук и ще живея с две жени. Да. Мисля, че ми трябват две красиви жени."

Дитмар Хаман под зоркия поглед на Шинаватра

източник: Gulliver/GettyImages

Някои от другите култови истории по времето на Шинаватра са как Стивън Айрлънд на два пъти лъже, че баба му е починала, за да не играе за Ирландия, а след това моли някой от клуба да вземе вместо него изпита за шофьорска книжка.

Стивън Айрлънд и Мартин Петров

източник: Gulliver/GettyImages

Резервният тогава вратар Каспер Шмайхел пък е изпратен в Тайланд, за да отдаде почит на болната сестра на Краля на Тайланд. Една вечер Шмайхел трябва да присъства на караоке, на което пее самият Шинаватра. Зад сцената обаче има истински певец, който да маскира фалшивото пеене на боса на Сити.

Младият Шмайхел, който е изпратен в Тайланд, за да окаже чест на болната сестра на Краля

източник: Gulliver/GettyImages

Но парите са на привършване и Шинаватра е принуден да продаде Сити. Така в началото на сезон 2008-09 клубът бе купен от Шейх Мансур от Аби Даби, който за близо десетилетие направи "гражданите" един от най-добрите отбори в света.

Но дали всичко това щеше да се случи, ако през 2007 Шинаватра не бе купил Сити? Най-вероятно не. Тайландецът пък няма от какво да е недоволен. Той направи 90 милиона паунда от продажбата, а към момента има недвижимо имущество в шест държави и пътува по света с черногорски паспорт.