Нов расистки скандал може да разтърси националния отбор на Англия, след като вчера временно за селекционер бе назначен Стюърт Пиърс. 49-годишният специалист преди години трябваше да се извини на Пол Инс за расистки обиди, които му нанесе когато двамата бяха активни футболисти.

„Трите лъва“ бяха разтърсени в последните няколко дни именно заради такъв проблем. Джон Тери е обвинен в расизъм срещу бранителя на Куинс Парк Рейнджърс Антон Фърдинанд. От ФА отнеха капитанската лента на Тери, докато случая не бъде изяснен. Фабио Капело застана на позицията - „виновен до доказване на противното“ - подкрепи Тери, и напусна поста национален селекционер в сряда.

„Олд Трафорд“, 1994 година – Пиърс е част от Нотингам Форест и обижда на расистка основа своя колега от националния отбор и футболист на Манчестър Юнайтед Пол Инс. Тогава Асоциацията на професионалните футболисти на Острова започна антирасистка кампания. Шефът на Асоциацията по това време – Гордън Тейлър заяви: „Стюърт ще се обади по телефона на Пол, за да му се извини. Стюърт съжалява за това, което е казал. Причината е напрежението в мача. Той иска да увери всички, че съжалява.“

Известен факт на Острова е, че братът на Пиърс Денис е член на крайнодясната Британска националистическа партия, от която бе издигнат за кандидат за член на парламента.

Все пак, Пиърс, който ще води Англия срещу Холандия в контролата на 29-ти февруари, е давал ясно да се разбере, че не споделя политическите възгледи на брат си.

Въпреки срамния епизод от кариерата на Стюърт Пиърс, Психо, както е известен на Острова, бе наречен „първокласен“ заместник от шефа на ФА Дейвид Бърнстейн. Босът не отхвърли възможността Пиърс да остане селекционер на „трите лъва“ за постоянно.