УЕФА обмисля да допусне Кардиф Сити до участие в турнира за Купата на УЕФА с уайлд кард, ако уелският отбор спечели купата на Англия.

Кардиф Сити победи Барнзли с 1:0 вчера и се класира за финала за купата на Англия на 17-и май. Уелският тим може да станепървият отбор извън Англия, спечелил трофея от 1927 година насам.

Според правилата на Английската футболна асоциация само английски клубове могат да се класират за евротурнирите, ако спечелят купата на страната, но ФА изрази готовност да преразгледа това правило и да допусне Кардиф до Европа, ако тимът спечели трофея.

Досега не е имало подобен казус, защото последният път, когато отбор извън Англия е печелил купата на страната е именно Кардиф през далечната 1927 година, когато все още не е имало европейски клубни турнири.

Президентът на УЕФА Мишел Платини подкрепя Кардиф в този случай.

"Нашият президент ще помоли Изпълкома на УЕФА да разгледа възможността да даде уайлд кард на Кардиф. От наша гледна точка ще бъде тъжно, да този отбор спечели купата и да не може да участват в европейските турнири", каза говорителят на УЕФА Уилям Гаяр.

Очаква се окончателното решение по случая да бъде взето след финала за купата на Англия на 17 май.