С голяма част от резервите и младоците си Тотнъм се класира за 1/8-финалите в турнира за ФА Къп. На „Уембли” лондончани без много зор победиха с 2:0 четвъртодивизионния Нюпорт Каунти в преиграването, като можеха да се поздравят и по-изразителна победа.

Предвид задаващото се дерби срещу Арсенал във Висшата лига, мениджърът Маурисио Почетино експериментира със стартовия състав, а разликата в класите бе толкова голяма, че дори това не остави шансове за гостуващия тим. Още с началните минути стана ясно, че тимът на Майкъл Флин изпусна златна възможност в първата среща, когато водеше в резултата до гола на Хари Кейн в 82-ата минута.

 В английската столица Тотнъм поведе след 26 минути игра с автогол на Дан Бътлър. Муса Сисоко отправи ниско и остро центриране в наказателното поле, а топката претърпя сериозен рикошет в тялото на Бътлър. Нито защитникът, нито вратарят Джо Дей имаха какво да направят – 1:0.

В 30-ата минута скоростта в атаката на „шпорите” създаде много неприятности за Нюпорт. Ерик Ламела получи пас в коридор и отдясно стреля силно към вратата от 7-8 метра. Дей отрази шута, а после направи дори по-добро спасяване при добавката на Хьон-Мин Сон.

В 34-ата домакините отбелязаха втория гол на успкоението. Сон направи още един опасен набег към вратата и асистира чудесно за Ламела, който от 8-9 метра шутира по диагонала покрай вратаря за 2:0.

След почивката Тотнъм продължи да атакува въпреки солидния аванс. В 57-ата минута Ламела центрира чудесно от ъглов удар, а Виктор Уаняма скочи и нанесе силен изстрел с глава, който попадна право в ръцете на вратаря.

В 66-ата като по чудо резултатът не набъбна. Фернандо Йоренте и Ламела се озоваха в ситуация двама срещу един, като испанецът осигури шанс на своя съотборник да отбележи т десетина метра. Джо Дей обаче се постара да покрие максимална площ и отрази шута на Ламела.

Само секунди по-късно резервата Кристиан Ериксен можеше да се разпише след чудесно подаване на Дани Роуз. Шутът на датчанина обаче прелетя покрай близката греда.

В заключителните минути Тотнъм като че ли искаше още по-настойчиво да вкара трето попадение.В 79-ата Йоренте посрещна с воле в пеналта перфектното центриране на Ериксен, а изстрелът му премина само на сантиметри встрани. В 83-ата Ериксен намери друг играч появил се на смяна – Деле Али в наказателното поле и му остави цялото време на света, за да подготви изстрела си. Английският национал обаче улучи напречната греда.

Две минути преди края на редовното време отново Али обстрелва вратата от 12-ина метра, ала Джо Дей парира изстрела по посока на долния си десен ъгъл.

Така Тотнъм не успя да вкара повече попадения и сега вече ще мисли за следващия си мач от турнира – осминафиналът срещу третодивизионния Рочдейл.