Мениджърът на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън реши да напише отворено писмо до феновете на тима преди голямото дерби с Ливърпул в неделя. Легендарният треньор пожела да бъде сложен край на напрежението между двата клуба.

Отношенията между двата клуба се обтегнаха сериозно през последните години, като расисткият скандал между Луис Суарес и Патрис Евра предизвика доста негативна атмосфера между големите съперници на всички нива.

Инциденти с привърженици на „червените дяволи“, които запречват входовете на сектора за гости на „Олд Трафорд“, пък накарах Ливърпул да отпуска по-малко билети на Юнайтед, когато мачът ще се играе на „Анфийлд“.

Ето и пълният текст на писмото, което сър Алекс Фъргюсън публикува на клубния сайт:

Скъпи привърженико,

Огромната подкрепа, която оказа на тима през миналия сезон, напълни стадиона ни почти до краен предел. Искам да продължиш по този път и днес.

Това не значи просто край с блокираните входове на сектора за гости. Трябва да помислим много добре как да направим Юнайтед най-добрия клуб в света.

Съперничеството ни с Ливърпул се основава на стремежа да завършиш на върха – върху желанието да бъдем короновани като най-добрите срещу отбор, който имаше тази чест толкова дълго време.

То не може и никога не трябва да се основава на личната омраза. Само преди десет дни ние чухме ужасната, изобличаващата истина за смъртта на 96 души, които отишли на стадиона, за да видят как любимият им отбор ще се опита да стигне до финала за ФА Къп, и никога не се върнали.

Случилото се с тях трябва да събуди съвестта на всеки, свързан с играта. Нашият велик клуб иска да застане до големия ни съсед Ливърпул днес, да почете загубата им и да даде своя дан в търсенето на справедливост. Знам, че мога да разчитам на теб да ни подкрепиш, спазвайки традициите на най-великите привърженици във футбола.

Искрено твой, сър Алекс Фъргюсън