Случаят с фена на Ливърпул Майкъл Шийлдс, осъден в България за опит за убийство, беше повдигнат в британската Камара на общините от депутатката Луиз Елман, която е депутатът от неговия района - Ривърсайд на Ливърпул. Тя заяви, че въпросът за евентуалното помилване на 21-годишния хулиган трябва да бъде обсъден в парламента.

Шийлдс е в затвора, след като беше осъден в България за опит за убийство на бармана Мартин Георгиев в Слънчев бряг на 30 май 2005 година.

Въпреки, че едно от обжалванията на присъдата беше отхвърлено, Елман каза, че депутатите трябва да преразгледат случая. Това става, след като съветникът от Ливърпул Джо Андерсън получи писмо, написано от името на българския президент Георги Първанов, в което се казва, че властите в София няма да оправдаят Шийлдс, но това може да направи правителството на Обединеното кралство.

В обръщение към Камарата на общините, Елман заяви, че има объркване по въпроса дали българските или британските власти трябва да обмислят въпроса за помилване на Майкъл Шийлдс. Тя каза, че парламентът трябва да обсъди темата и да излезе, ако не с решение, то поне с декларация.

Запалянкото на Ливърпул от района Едж Хил беше осъден за опит за убийство, но винаги е твърдял, че е невинен. Българският съд пренебрегна самопризнанията на друг английски фен – Греъм Санки, който призна, че е хвърлил паве във въпросния инцидент по потърпевшия Мартин Георгиев.

Боят се случи в курорта Златни пясъци след победата на Ливърпул над Милан във финала на европейската Шампионска лига в Истанбул. След инцидента последва мащабна кампания от Великобритания в подкрепа на тогава 18-годишния Шийлдс. Първоначално Шийлдс бе осъден от Варненския съд на 15 години затвор в България и 200 000 лева глоба, но по-късно присъдата му бе намалена на 10 години и той беше прехвърлен в британски затвор през 2006 година. През ноември той беше преместен в затвора Хиндли в Уигън.