Английската футболна асоциация е на път да въведе използването на технология, която да показва дали топката е преминала голлинията или не.

Причина за това е отмененият редовен гол на нападателя на Фулъм Дейвид Хийли във вчерашния двубой срещу Мидълзбро, който щеше да направи резултата 2:2.

В допълнителното време вратарят на Боро Марк Шварцер позволи на топката да мине зад голлинията, което ясно се видя от повторенията по телевизията, но не и от главния съдия Анди Д’Урсо и от помощника му Иън Гослинг, който отмени отмени попадението.

Подобен проблем имаше и в среща от Чемпиъншип. Мениджърът на Саутхемптън Андрю Сърман твърди, че вратарят на Норич Дейвид Маршал не е успял да изчисти навреме топката, но гол за светците не бе присъден и те загубиха с 1:2, след като по време на спорната ситуация са водели с 1:0.

Говорител на Футболната асоциация разяснява, че според правилата на ФИФА реферите трябва да отсъждат това, което виждат и те не могат да гледат повторения на ситуациите.

Технологията, която определя дали топката е преминала голлинията, подава незабавен сигнал към съдията и по този начин не се нарушават разпоредбите на световната централа. В момента иновацията продължава да бъде изпитвана в Рединг.