Хърватска сътвори уникална изненада като победи Англия с 3:2 на „Уембли” и по този начин изпрати Русия на еврофиналите за сметка на англичаните.

Островитяните се нуждаеха от равенство, за да се класират за първенството на Стария континент, докато за хърватите двубоя нямаше никакво значение.

Русия пък победи с минималното 1:0 Андора като гост. По този начин „сборная” изпревари Англия в крайното класиране с една точка и заедно с Хърватска заминава за Австрия и Швейцария.

Изненадващо селекционерът на Англия Стив МакЛарън заложи на вратаря Скот Карсън заради неубедителните изяви на Пол Робинсън. Това решение обаче се оказа грешно след като Карсън бе главен виновник за загубата.

Сред резервите останаха и опитните Дейвид Бекъм и Джърмейн Дефоу.

Срещата започна с неочакван натиск на хърватите и още в 8-мата минута Нико Кранчар откри резултата след груба грешка именно на Карсън. Футболистът на Портсмут стреля от над 25 метра разстояние, топката тупна пред Карсън, който не успя да я избие и по този начин резултата бе открит.

Само 6 минути по-късно шокът за Англия бе пълен след като Ивица Олич покачи на 2:0 и понижи до минумум шансовете на албионците да играят на финалите. Футболистът на Хамбургер излезе сам срещу Карсън след пас на Едуардо, преодоля вратаря и отбеляза в опразнената врата.

До края на полувремето англичаните така и не можаха да се съвземат от удара, нанесен от балканците, които можеха да направят резултата дори класически.

На почивката Стив МакЛарън пусна опитните Дейвид Бекъм и Джърмейн Дефоу на местата на Шон Райт-Филипс и Гарет Бари. Смените постигнаха нужния ефект и домакините заиграха далеч по-добре.

В 56-тата минута шведският съдия Петер Фрьодфелд се превърна в главно действащо лице след като отсъди много спорна дузпа за нарушение на Йосип Симунич срещу Дефоу. 11-метровият удар бе реализиран без проблеми от Франк Лампард.

Попадението мотивира играчите на Стив МакЛарън и те продължиха да търсят втори гол, който щеше да ги класира за Евро’08.

Малко след попадението Уейн Бридж бе на път да си отбележи автогол по уникален начин. В опит да избие топката от връхлитащия Ивица Олич, Бридж прехвърли сънародника си Карсън и топката се удари в напречната греда.

При последвалия ъглов удар пък стражът на „трите лъва” направи изключително спасяване след изстрел с глава на хърватски футболист от около два метра.

Въпреки това обаче, в 65-тата минута така жадуваното от цяла Англия равенство стана факт. Дейвид Бекъм намери в наказателното поле Питър Крауч. Дългучът спря топката на гърди и с шут от въздуха остави безпомощен Стипе Плетикоса.

След гола, селекционерът на хърватите Славен Билич направи две промени в своя състав като пусна Младен Петрич на мястото на Едуардо и Даниел Пранджич вместо голмайстора Нико Кранчар.

Именно двата жокера на Билич донесоха успеха за Хърватска, който означаваше радост за Русия и тъга за Англия. В 77-мата минута Принджич подаде наляво към Петрич, който с удар с левия крак от около 25 метра отново изведе своя тим напред в резултат. Известна вина за попадението отново имаше Скот Карсън.

В 80-тата минута Дарън Бент влезе в игра на мястото на Джо Коул, но и това не помогна на островитяните.

До края на срещата те опитаха да стигнат до ново равенство, но хърватите се защитаваха изключително концентрирано и не позволиха нов гол в мрежата на Плетикоса.

Русия успя да победи Андора с минималното 1:0, но това бе достатъчно за „сборная” да се класира на Европейското за сметка на англичаните. В герой за Русия се превърна Дмитрий Съйчов, който вкара в 39-тата минута. Андрей Аршавин бе изгонен в 84-тата минута, но въпреки това играчите на Гуус Хидинк устискаха крехката си преднина и спечелиха скъпоценните три точки.

Това е първото голямо първенство след Световното в САЩ през 1994 година, което ще премине без участието на Англия.

В последния мач от групата Израел победи Македония с 1:0, а халфът на Левски Дарко Тасевски започна като титуляр за гостите и бе заменен на полувремето.

Крайно класиране в група Е:

1 Хърватска 9

2 Русия 24

3 Англия 23

4 Израел 23

5 Македония 14

6 Естония 7

7 Андора 0