Селекционерът на Уелс Гари Спийд почина на 42-годишна възраст. Смъртта му бе потвърдена от Уелската футболна асоциация. Най-авторитетните английски медии – BBC, Guardian и The Telegraph – съобщават като причина за смъртта самоубийство.

„В 7.08 сутринта в неделя, 27 ноември 2011-та година, полицията в Чешир получи съобщение за внезапна смърт в Хънтингтън, Честър. Полицаите намериха на мястото на инцидента тялото на 42-годишен мъж. След това бе потвърдено, че това е Гари Спийд. Няма съмнителни обстоятелства около смъртта,” заяви говорител на полицията в Чешир.

Само преди месец и половина Спийд води Уелс срещу България в София в европейска квалификация, спечелена от островитяните с 1:0.

„Изпращаме нашите съболезнования на семейството на Гари Спийд. Молим всички да уважите тяхното желание за уединение в този миг на скръб,” пише в съобщението на Уелската асоциация.

Спийд пое Уелс преди по-малко от година, през декември 2010, и записа обещаващи резултати. От 10 мача, в които води тима, той има пет победи, а последният двубой в живота му бе в контрола с Норвегия, спечелена с 4:1.

Спийд има и 85 мача за националния отбор като играч, в 14-години вярна служба на страната си. Той е играл за Лийдс, Евертън, Нюкасъл и Болтън, като полузащитник.

Преди да стане селекционер на Уелс той имаше само четири месеца опит на такава позиция, в Шефийлд Юнайтед.

Гари Спийд е баща на две деца.