Британецът Майкъл Шийлдс, който беше осъден в България за нападение над барман на „Златни пясъци", а после помилван, засега не възнамерява да съди България, но продължава да настоява за извинение. Шийлдс, който е фен на футболния клуб Ливърпул, бе осъден през 2005 г. на десет години лишаване от свобода по обвинение за опит за убийство на 25-годишния барман Мартин Георгиев в курорта „Златни пясъци". Това е станало след финалния мач в Шампионската лига в Истанбул с Милан, спечелен от Ливърпул след дузпи. Шийлдс беше признат за виновен на всички български инстанции, беше екстрадиран във Великобритания, а миналата седмица - помилван, след като по време на среща със семейството му британският министър на правосъдието Джак Стро получил доказателства за невинността на Майкъл.

Смята ли синът ви, че е жертва на българското и на британското правосъдие?

Да, той е жертва на - както казваме в Англия - на нещо, съшито с бели конци. Той беше обвинен в ужасно престъпление, което не е извършил и той го доказа. В нашата страна не можеш да бъдеш помилван, ако властите не са абсолютно убедени в твоята невинност. Някой във вашата страна трябва да се изправи и да каже истината! Ние просто искаме някой в България - някой от българското правителство, някой от съдебната система, да се изправи и да си вземе бележка от това, което казваме.

Той възнамерява ли да съди ли България или Великобритания заради това?

Не знам, засега не знам. Той е доказано невинен и както казах преди - някой от вашата страна трябва да застане и да чуе това, което казва той.

В интервю за ББС вие казахте, че очаквате извинение както от Великобритания, така и от България. Той ще иска ли някаква компенсация?

Не съм сигурен в каквато и да е компенсация на каквото и да е ниво. Ние просто искаме някой да застане и да се извини на Майкъл. Искаме някой от вашата страна и някой от нашата страна да направи това. Знаем, че жертвата имаше много сериозни наранявания, ние се молихме за пълното възстановяване на Мартин Георгиев. Но не само той е жертвата, Майкъл също е жертва. Мисля, че Мартин Георгиев вече се възстанови напълно, така ми казаха. Знам, че той вече се е върнал на работа. Знаете ли, пожелаваме на Мартин Георгиев щастлив живот със семейството му. Трябва да оставим зад нас всичко това, за да живеем нормално.

Майкъл каза, че очаква извинение. Вие обаче смятате ли, че той мисли, че трябва да се извини на някого?

Някой трябва да се извини на Майкъл, някой трябва да поеме вината за това, което се случи със сина ми. По-скоро някой във вашата страна или в нашата страна трябва да застане и да се извини. Ние доказахме в нашата страна, на британското правителство доказахме без съмнение, че Майкъл Шийлдс е невинен. Така че, очакваме някой да се извини за това, че провали живота му. Животът му беше провален и свободата му беше отнета заради вашата система. Ние искаме Мартин Георгиев да води нормален живот, искаме и Майкъл да води нормален живот

Според някои хора помилването на сина ви е лош пример за футболните хулигани. Вие съгласен ли се с това?

Не, не съм съгласен с това, не съм съгласен. Този коментар е направен от някого, когото не познаваме. Очакваме извинение от него. Защо се говори за футболно хулиганство? Искам да кажа - Майкъл Шийлдс отиде в България на почивка, той пристигна в България, изкара си страхотно, беше в Истанбул, върна се в България, имаше сбиване, Майкъл Шийлдс беше арестуван, и това няма нищо общо с футбола. Всички, които свързват това с футболното хулиганство, не са прави. И това, което хората във вашата страна, а и някои хора в моята страна трябва да знаят, е, че това няма нищо общо с футбола. Майкъл Шийлдс е фен на Ливърпул, беше на почивка във вашата страна и беше сметнат за хулиган. Той доказа невинността си, той доказа, че не е хулиган. Затова очаквам подходящо извинение от тези, които са казали това за сина ми.

Как минават дните на Майкъл, откакто се прибра вкъщи?

Не си дава много зор, не бърза. Дава много интервюта, което му отнема време. Гледа да прекарва повече време със семейството.

Какво ще прави синът ви от тук нататък? Какво ще работи?

Не знам какво ще прави Майкъл. Засега живеем ден за ден. Той иска да построи живота си наново, ние се мъчим да му помогнем да остави всичко това зад гърба си и да заживее собствен живот.

Смятате ли, че ще може да забрави това, което се случи с него?

Не мисля, че някога ще може да го забрави. Вие мислите ли, че ако някой човек от вашата страна бъде поставен при условията, при които беше Майкъл, ще може да го забрави? Той беше обвинен в нещо, което не е направил. Това никой не би могъл да забрави. Очевидно, на Майкъл ще му е необходимо много време, за да построи нов живот. Сигурен съм, че това ще стане с помощта на неговото семейство, на хората от нашия страхотен град.

Ще дойдете ли някога пак в България?

Мисля, че никога повече кракът ни няма да стъпи там. Всъщност, не е хубаво да се казва "никога", но можете да бъдете сигурен, че никога няма да се върна в страната ви. Обичах я, бил съм на почивка там преди 20 години с децата си, Майкъл тогава беше на три години. Ние обичахме страната ви. Ние изкарахме добре там, Майкъл също изкара страхотно време там. Но когато се случи това с него заради съдебната система, когато беше арестуван, си помислих - такова нещо не би могло да се случи в нашата страна, такова нещо не би могло да се случи в никоя страна, западноевропейска или източноевропейска... това, което се случи със сина ми във вашата страна. Искам да ви попитам - ако това се случи с българин в моята страна, вие ще искате правосъдие, нали? Европейският парламент каза - в България има корупция в полицията и съдебната система и това е широко известно. И не казвам това, защото съм баща на Майкъл Шийлдс. Казвам го, защото го каза Европейският парламент. За всекиго би било трудно да седи и да гледа с любимия му човек да се случва ужасна несправедливост. Аз съм създал сина ми не за да бъде футболен хулиган. Той не би направил това, в което го обвиниха, и всеки родител познава децата си. Докато бяхме за делото във Варна се сприятелихме с хора от там - с хора от хотела, с таксиметрови шофьори, с англичани, които живеят там. България е чудесна страна, но това, което се случи с Майкъл, хвърли сянка върху нея, поне според мен.

Има възможност делото да бъде възобновено, тъй като българските власти очакват допълнителни материали от Великобритания. Ако бъде призован за свидетел, Майкъл би ли се върнал в България?

Да, ако българското правителство може да направи това, аз съм сигурен, че Майкъл ще се върне, за да изчисти името си, да изчисти името