Надеждите на Кардиф за участие в европейските клубни турнири през следващия сезон се увеличиха след среща на влиятелна подкомисия на английската Футболна Асоциация (ФА).

Според настоящите правила на ФА Кардиф не може да се класира за турнира за Купата на УЕФА, дори да победи Портсмут във финала на турнира за Купата на Англия идния месец, тъй като уелски клуб може да се класира само чрез надпревари, организирани в Уелс.

Въпреки това Съветът на професионалната лига към ФА е гласувал одобрение на участието на клуба в европейските турнири на своя среща във вторник, като се очаква препоръката му да бъде одобрена от Изпълнителния комитет на ФА през следващата седмица.

Президентът на УЕФА Мишел Платини вече изрази желанието си Кардиф да участва в турнирите, като европейската футболна централа е склонна да обсъди възможността на клуба да бъде дадена „уайлд кард“.

Дори ако Портсмут победи Кардиф на финала, уелският клуб може да се класира за европейските турнири. Единствената възможност за това обаче е Портсмут да измести Евертън от петото място в английската Висша лига, което дава право на участие в турнира на УЕФА.