Сами Лий беше назначен за мениджър на Болтън. Той ще замени подалия оставка вчера Сам Алърдайс. През последните два сезона Лий изпълняваше функциите на помощник треньор на Алърдайс на Рийбок Стейдиъм.

 

„Отне ми само една секунда да реша да приема ли поста, след като ми предложиха” – заяви Лий, който е бивш футболист на Ливърпул и Болтън, на първата си пресконференция като мениджър на отбора.

 

Въпреки че никога досега не е водил отбор от Висшата лига Сами Лий е една от най-популярните футболни личности в Англия. Като футболист той започва кариерата си в Ливърпул, където е част от легендарния отбор на мърсисайдци от края на 70-те и началото на 80-те. За десет сезона на той печели 2 Купи на Европейските шампиони, 4 Титли на Англия, 1 Суперкупа на Европа и 4 Купи на Лигата. Лий има и 14 мача с националната фланелка на Англия. През 2006 година той зае 47-място в класацията Топ 100 на най-обичаните играчи на Ливърпул.

 

По-късно той играе в Куинс Парк Рейнджърс, Осасуна и Саутхемптън. През 1991 година той завършва кариерата си на футболист именно с екипа на Болтън.

 

Лий започва треньорката си кариера в дублиращия отбор на Ливърпул през 1993 година. През 1998 година Греъм Сунес го привлича за свой асистент в първия отбор на „червените”. Той остава на Анфийлд и след Сунес, като става помощник на Рой Евънс, а по-късно и на Жерар Улие.

 

През 2001 година той става асистент и на Свен Горан Ериксон в националния отбор на Англия. През 2004 година напуска Ливърпул, а през следващата започва работа в Болтън. През 2006 година напуска заедно с Ериксон напуска националния отбор на Англия и остава да работи единствено в Болтън.