С помощта на две дузпи Бенфика успя да обърне десет играчи на Ливърпул и да спечели с 2:1 у дома в първи четвъртфинален двубой от турнира Лига Европа.

Мърсисайдците поведоха още в деветата минута, когато при заучена комбинация от пряк свободен удар капитанът Стивън Джерард подаде на Дан Агер, който от шест метра красиво вкара с пета.

В 31-ата минута настъпи решителен момент в мача. Луизао фаулира грубо Райън Бабел, холандецът налетя на капитана на Бенфика и бе изгонен, оставяйки Ливърпул да играе цял час с човек по-малко.

Гол на Фернандо Торес за гостите бе отменен в 37-ата минута заради засада. Секунди преди края на първото полувреме домакините можеха да изравнят. Анхел Ди Мария стреля от добра позиция, но Пепе Рейна майсторски спаси.

В 49-ата минута Бенфика претендираше за дузпа за нарушение срещу Пабло Аймар в наказателното поле, но такава не бе отсъдена.

Секунди по-късно пък Оскар Кардосо беше оставен непокрит в наказателното поле след ъглов удар, но с глава не успя да намери очертанията на английската врата.

В 58-ата минута Кардосо нацели гредата от фаул, топката се върна при Аймар и той бе фаулиран за дузпа от аржентинския си сънародник Емилиано Инсуа. Този път съдията Йонас Йориксон нямаше как да не посочи бялата точка. Оскар Кардосо вкара от 11-те метра с мощен шут, въпреки че Рейна хвана ъгъла, в който бе бита топката.

В 76-ата Джерард изведе Торес сам срещу вратаря Жулио Сезар, но испанският нападател би покрай вратата.

Бенфика получи нова дузпа в 79-ата минута, когато Джейми Карагър игра с ръка при центриране на Ди Мария отляво. Отново Кардосо застана зад топката и не потрепна, за да направи 2:1.

Скоро след това Фернандо Торес бе заменен от Давид Нгог, като малко преди да напусне терена, испанецът накуцваше.

В 83-ата двубоят бе прекратен за кратко, тъй като един от реферите бе обстрелван от публиката на стадион Луш с бомбички, но играта бързо бе подновена.

Домакините натиснаха за трети гол, но не успяха да създадат нова реална опасност. Минута преди края Стивън Джерард можеше да изравни, но ударът му от малък ъгъл бе хванат от стража на лисабонците.

Така Бенфика спечели с 2:1 в Лисабон. Славният Ливърпул ще трябва да хвърли всичките си сили на реванша на Анфийлд и да се опита да се класира напред, за да не остане без трофей в пореден сезон.