Сянката на расизма се надигна в Холандия след квалификацията между Англия и Сърбия (2:0), на Европейското първенство за младежи, след като фенове на западната ни съседка подхвърляха обиди по адрес на тъмнокож футболист на „трите лъва”.

Мачът ще се запомни повече с това, което ставаше извън стадиона, отколкото с това на него. През първото полувреме говорител от страна на домакините трябваше да помоли сръбските фенове да престанат да сипят расистки обиди по адрес на младия защитник на Манчестър сити – Недум Онуоха,. След последния съдийски сигнал, в тунела към съблекалните, е имало спречкване между играчите на двата отбора, като този път жертва е Джъстин Хойт, играч на лондонския Арсенал.

„Имаше расистки нападки в тунела към Джъстин”, каза нападателят на Рединг Лирой Лита „Той не бе много щастлив, а по принцип е тихо момче”.

„Няма нужда от такива неща, тук сме, за да играем в турнира и да се чувстваме добре. Но ние ще забравим случилото се, класирахме се напред и вече мислим за мача в сряда”, добави Лита.

„Не бива да се тревожим за такива неща. Знаехме, че ще направят нещо такова накрая и беше неприятно, че се поддадохме, но все пак момчетата реагираха добре ”, допълни той.

Онуоха сподели, че е знаел за обидите, но ги е игнорирал, като се надява от УЕФА да предприемат съответните действия.

Говорител на централата каза, че се очаква докладът на делегата и едва тогава ще могат да бъдат започнати дисциплинарни процедури.

От УЕФА се обявиха срещу всякакви видове дискриминационни действия и казаха, че разполагат със серия от дисциплинарни мерки, с които да се борят срещу неприемливото отношение на феновете.