Точно на 10 юли, но през 1916 година по време на Първата световна война в битката край Сом (Франция) загива първият професионален футболист Доналд Симпсън Бел.

Бел е учител и играе като аматьор за Кристъл Палас и Нюкасъл, след което през 1912 година става професионалист и е част от отбора на Брадфорд Парк Авеню във втора дивизия. През сезон 1914/15 тимът печели промоция за елита, но точно в този момент Великобритания се включва в Първата световна война. Бел бързо става първият професионален футболист, който се включва в британската армия. През ноември 1915 година той пристига във Франция като втори лейтенант в Западния Йоркширски полк.

През юли 1916 година той е в Сом, където печели кръста на „Виктория“ заради своите действия на 5 юли.

В публикацията на „London Gazette се отбелязва следното: „По време на атака се разпалва огромен пожар от вражески картечници. Втори лейтенант Бел незабавно и по своя собствена инициатива пропълзява комуникационен канал, а след това – Корпл. Колуил и Питър Бати се спускат през открития огън и нападат картечния пистолет, стреляйки с револвери и взривявайки бомби. Това смело действие спасява много човешки животи и осигурява успеха на атаката. Доналд Бел загива пет дни по-късно на 10 юли при изпълнението на подобна маневра край Сом.“

Когато през лятото на 1916 г. британската армия стартира голямата офанзива на Сом, малко хора биха могли да предвидят колко опустошителна ще бъде битката. Само в деня на откриването британски жертви са почти 60 000 души, а след това Великобритания и нейните владения губят зашеметяващите 400 000 души. Сред мъртвите е и 25-годишният младши лейтенант Доналд Симпсън Бел.

Роден в град Харогейт в Северен Йоркшир през 1890 г. Бел посещава местното гимназиално училище, където за първи път се откриват неговите талантливи спортни способности – най-вече в крикета. Той е капитан на училищния отбор и се смята, че може да стигне по-далеч в спорта, ако пожелае.

Футболът е първата любов на Бел. Преместването му в Уестминстърския колеж в Лондон през септември 1909 година води до това той да подпише аматьорския договор с Кристъл Палас в Южната лига. Той участва редовно за футболния отбор, но също така е част от тимовете по ръгби и крикет.

Бел след това се завръща в Харогейт, където учи английска филология в колежа Старбек. Независимо от това футболът продължава да бъде важна част от живота на Бел. Той играе за резервите на Нюкасъл, след това играе за Бишоп Оуклънд и Мирфийлд Юнайтед.

През октомври 1912 година 22-годишният футболист получава своя първи професионален договор, след като подписва с Брадфорд Парк Авеню.

Бейл прави своя дебют за Брафорд срещу Уулвърхемптън Уондърърс през 1913 година. Той взима участие в още пет мача и помага на Брадфорд да спечели промоция в английския елит.

След започването на Първата световна война и включването в нея на Великобритания Бел прекратява футболната си кариера, като моли Брадфорд да му прекратят договора, за да може да се присъедини към войската на Лорд Китчънър.

Неговият кръст „Виктория“ - единственият, който някога е присъждан на професионален футболист е закупен от Асоциацията на професионалните футболисти на търг през 2010 г. за рекордните 252 000 паунда и е изложен в Националния футболен музей.