Късен автогол и спасена дузпа от Дейвид Джеймс помогнаха на елитния Портсмут да победи с 1:0 втородивизионния Престън Норд Енд като гост и да се класира за четвъртфиналите на турнира за Купата на Англия.

Възпитаниците на Хари Реднап достигнаха до успеха в четвъртата минута на даденото от съдията продължение, след като при опита си да изчисти пред гол линията, след центриране на Нико Кранчар от корнер, халфът Дарън Картър заби топката в собствената си врата.

Гостите бяха по-активни преди почивката. В 28-ата минута Джон Утака центрира към непокрития Кранчар, който обаче от 10 метра с глава прати топката право в ръцете на Анди Лонъргън. Стражът на домакините се намеси добре и в още една ситуация в 36-ата минута, когато отрази опасен шут на Съли Мунтари от фаул от 27-28 метра.

След почивката обаче закъсалият втородивизионен тим тотално надигра съперника си и нещастно загуби в края.

В 59-ата минута след атака от дясно Вини Джоунс нахлу на скорост в наказателното поле и беше повален от Силвен Дистен. Реферът Майк Дийн отсъди дузпа, но английският национал Дейвид Джеймс отрази удара на Саймън Уейли от бялата точка, за да запази резултата равен.

Малко по-късно Картър проби през центъра и шутира от границата на наказателното поле, но вратарят на Помпи отново беше на мястото си. В 74-ата минута резервата Нийл Мелър премина двама играчи на гостите и стреля фалцово от 20 метра към левия ъгъл на Джеймс, но вратарят показа класа, избивайки с една ръка.

По-рано днес втородивизионният Шефийлд Юнайтед завърши 0:0 като домакин на елитния Мидълзбро.