Въпреки първоначално обявените планове за стачка в деня на финала на Шампионската лига, повече от 7500 гръцки полицаи и няколко хиляди охранители вече втори ден са заели позиции на ключовите места в Атина и на подстъпите към града и в пълна готовност очакват десетките хиляди фенове на Милан и Ливърпул.

 

Това е най-масираната операция за сигурност, провеждана в южната ни съседка от Олимпийските игри през 2004 година насам. Плановете за охрана на финала на Шампионската лига са почти изцяло копирани от тези, които бяха използвани преди три години. По време на олимпийския форум за сигурността се грижеха хеликоптери, камери наблюдаваха ключовите места в града и спортните съоръжения, а зрителите минава през 3 пропусквателни пункта преди да заемат местата си по трибуните.

 

Със сигурност в гръцката столица ще пристигнат над 50 000 привърженици, като според някои информации, тази бройка се отнася общо за феновете на двата отбора, според други толкова ще бъдат само тези на Ливърпул.

 

Голяма част от привържениците, които ще пристигнат в града, нямат билети за мача и ако не се сдобият с такива на черния пазар, ще останат извън пределите на Олимпийския стадион, което е предпоставка за сблъсъци по улиците на града.

 

За да се избегнат конфликти преди двубоя почитателите на двата отбора ще бъдат разделени още на летището и ще ги ескортира по различни маршрути към центъра на града.

 

„Феновете няма да се срещнат на аерогарата” – каза говорителят на полицията – „Нашият план е те да не се срещат по време на целия им престой в Атина.”