Майкъл Шийлдс ще бъде подложен в продължение на три часа на детектор на лъжата, който ще има за цел да докаже невинността му. Тестът ще бъде извършен от водещ международен експерт в тази област, съобщава електронното издание на „Ливърпул Ехо”.

На 21-годишния британец ще бъдат зададени ключови въпроси, които са свързани с инцидента, при който беше тежко ранен бармана Мартин Георгиев. По искане на адвокатите на Шийлдс вътрешното министерство на Великобритания издаде специално разрешение за ползване на детектор на лъжата.

Майкъл Шийлдс в момента излежава в британски затвор 10-годишна присъда заради тежкия инцидент през май 2005 година.

Преди да бъде подложен на детектора Шийлдс ще бъде прегледан от най-добрия юридически психолог на Острова доктор Кийт Ашкрофт. Резултатите от компютърния полиграф пък ще бъдат двойно проверени от британски специалисти, след което ще бъдат изпратени за финален анализ в САЩ.

Британският експерт от Асоциацията за компютърна полиграфия Дон Каргил, който ще проведе теста, каза, че процентът за точност на резултатите ще бъде между 95 и 98. „Ще контролираме всичко - пулса, кръвното налягане, потенето и дишането, на Майкъл по време на разпита”, обясни Каргил.

„Ще му бъдат зададени много въпроси и ще му бъдат предложени различни интерпретации въз основа на неговите отговори. Това е много важен тест за нас, защото случаят е с висок обществен интерес. Британското правителство вече обмисля да въведе детектора на лъжата при вземане на крайно решение за освобождаване на някои затворници, които са осъдени за сексуални престъпления”, каза Каргил.

Дон Каргил, който провежда компютърните тестове в Шоуто на Триша Годард по „Ченъл Файв”, чака потвърждение на датата за подлагането на Майкъл Шийлдс на детектора на лъжата. Това може да се окаже допълнителна причина за освобождаването на Шийлдс, след като вече очевидец от Ливърпул оневини затворника и дори предложи да пътува до България, за да свидетелства в защита на осъдения. Очевидецът, който се сприятелил с жертвата Мартин Георгиев дни преди „атаката с павето”, обяви, че Шийлдс трябва да бъде освободен.