Във Великобритания станаха свидетели на любопитна присъда срещу измамника Дейвид Рени. Престъприкът бе признат за виновен, че е измамил хиляди свои клиенти, твърдейки, че им продава различни футболни артикули – фланелки, обувки и топки – с автентични подписи от най-големите звезди.

Според провелите разследването 46-годишният Рени е спечелил над 1 милион паунда за период от 9 години. През това време той е продал 4500 предмета с фалшиви автографи, като най-високата реализирана продажба била за 700 паунда.

Пред жертвите си Рени твърдял, че разполага с цял екип от хора, които чакат с часове пред стадионите, за да се сдобиват с ценните автографи от звезди като Уейн Рууни, Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Всъщност, за да се докаже измамата, Рууни стана част от процеса, като даде свой автограф за търговските инспектори.

Рени всъщност просто е купувал голямо количество реплики на фланелки и сам е поставял с маркер фалшивите подписи. Търговските инспектори са направили тестова покупка на фланелка на Манчестър Юнайтед, разписана от Рууни за 150 паунда, след като получили редица официални оплаквания от бизнеса на Рени. Оттам започва и 8-месечното разследване, което разкрива куп фалшификации. Една от жертвите е майка, която платила 300 паунда за подписана от Тиари Анри фланелка, за да достави малко радост на сина си след смъртта на неговия баща. Друга жена пък закупила срещу 280 паунда футболна топка, уж разписана от всички 23 играчи на Ливърпул.

Рени продал още 200 артикула с подправени автографи на Меси, 272 – с този на Роналдо, още 335 подписани от Стивън Джерард и общо 220 с парафа на Рууни. При изненадващият обиск в жилището на Рени полицаите намерили един куп неподписани фланелки, топки и обувки, което предполага, че Рени не е възнамерявал да прекъсва доходоносното начинание.