Футболният фен на Ливърпул Майкъл Шийлдс, затворен за 10 години в България за опит за убийство, може да бъде освободен след пет години, след като бъде преместен във Великобритания, пише вестник „Ливърпул Ехо“.

Министърът на правосъдието на Великобритания Дейвид Хенсън е заявил, че предполагаемата дата за освобождаването на Шийлдс е 30 май 2010г. - 10 месеца по-рано от предвиденото, сочи медията.

Фенът на Ливърпул, който сега е на 21 години, първоначално получи 15 години затвор заради опита за убийство на Мартин Георгиев в курорт на Черно море през май 2005г. след финала за Шампионската лига между Милан и Ливърпул в Истанбул, информира БГНЕС.

25-годишният барман Мартин получи тежки наранявания и за малко не беше убит, след като беше ударен с камък в главата при опит да разтърве пиянска свада, в която е участвал и Шийлдс.

Според информация изнесена в медиите друг англичанин призна, че е ударил Мартин Георгиев, след като Шийлдс беше осъден.

През април миналата година върховният съд в България намали присъдата на Майкъл Шийлдс заради неговата възраст и предишно добро поведение. Местният член на парламента Луиз Елман беше цитирана да казва, че по-ранното освобождаване е съгласувано, защото британските власти не са отчели 10 месеца, които той вече е бил излежал в България.

Във Великобритания повечето затворници обикновено излежават в затвора една трета или половината от цялата присъда, след което са освобождавани под гаранция. Но при повторно нарушение те са връщани зад решетките.