Наставникът на Астън Вила Мартин О’Нийл заяви, че притокът на чуждестранни играчи във Висшата лига може да помогне на играчите от английския национален отбор, като увеличи конкуренцията в клубните им отбори.

Минала седмица сър Боби Чарлтън критикува липсата на английски таланти сред големите отбори от Премиършип. Той заяви, че родните играчи не получават достатъчно внимание и възможност за игра, заради многото чуждестранни попълнения.

Според треньора на Стилиян Петров обаче, именно тези попълнения ще повишат конкуренцията на клубно ниво, което ще помогне на английските национали да играят на върха на възможностите си, за да започват като титуляри в своите отбори.

„Бройката на чуждестранните състезатели, може би наистина ограничава местата за английските футболисти, но поне със сигурност, тези които успеят да се преборят за титулярното си място, ще са наистина най-добрите и най-заслужаващите – и най-подходящите за Англия”, каза О’Нийл.

„От друга страна, не може да ме убедите, че Тиери Анри, Денис Бергкамп и Ерик Кантона не са обогатили Висшата лига", продължи Мартин.

"Понякога чужденците се нуждаят от малко повече време, за да се адаптират към стила на игра тук и това оставя впечатление, че е погрешно да се привличат толкова много, особено в големите отбори като Манчестър Юнайтед и Челси, където всяка една секунда е от значение. Все пак, ако футболистите са достатъчно добри, рано или късно ще го докажат. Франк Лампард и Джон Тери са идеален пример за това”, сподели още специалистът.