Полузащитникът на Манчестър Сити Франк Лампард реши да даде обяснения около ситуацията си и договора, който има с клуба, за да спре „лъжите и глупостите“, които се пишат по повод планирания му трансфер в Ню Йорк Сити.

Вчера вечерта от Висшата лига официално потвърдиха, че бившият английски национал има контракт единствено с Манчестър Сити, като липсва такъв с най-новия член на американската Мейджър Лийг Сокър.

Изявлението разбуни доста духове, тъй като до този момент двата тима пазеха пълно мълчание около ситуацията. Ню Йорк Сити, който е дъщерен тим на „гражданите“, през лятото на миналата година обяви, че Лампард ще подпише 2-годишен контракт и използва този факт, за да промотира продажбите на фланелки и сезонни билети.

Скоро след това Манчестър Сити обяви, че Лампард се завръща във Висшата лига под наем, за да поддържа форма до март, когато започва американското футболно първенство. Ветеранът обаче се представи повече от отлично и 7-те му гола дотук бяха много ценни за „гражданите“, които на 31 декември обявиха, че ще го задържат до края на кампанията.

От МЛС обявиха, че макар Лампард да не е подписвал договор с Ню Йорк, той има сделка със „Сити Футбол Груп“ - компанията, която държи всички клубове, собственост на шейх Мансур (босът на Манчестър Сити). От Висшата лига обае официално заявиха, че са били уверени в липсата на подобно споразумение.

Тъкмо заради това Лампард се видя принуден да обяснява неприятна ситуация. „Искам да изясня всичко, защото прочетох доста лъжи и глупости през последните дни. Когато бях освободен от Челси миналата година в края на договора си, подписах споразумение да играя за Ню Йорк Сити за 2 години при начална дата 1 януари 2015 година. По-късно ми предложиха възможността да тренирам с Манчестър Сити и да бъда част от отбора в паузата между сезоните в МЛС, за да поддържам форма“, написа Лампард.

„Този период след това бе удължен от Манчестър Сити и сега ще започна да играя за Ню Йорк Сити след приключването на сезона във Висшата лига. Винаги е имало постоянен диалог между всички страни, за да намерим най-доброто решение. Мога да кажа, че се вълнувам много от пристигането си в Ню Йорк и ще дам най-доброто, за да постигне успехи в МЛС възможно най-скоро време“, допълни той.

В САЩ обаче не приемат така добре действията на Манчестър Сити и са разгневени от удължаването на наема. Фенклубът на Ню Йорк Сити - „Третата железница“ изрази остро негодуванието си чрез публично изявление. „Много привърженици, включително нашите фенове, решиха да подкрепят отбора и си купиха сезонни билети и официални продукти с впечатлението, че Франк Лампард ще играе за Ню Йорк Сити, а не Манчестър Сити“, написаха от фенклуба.