Порто спечели с 2:1 домакинството си срещу Арсенал в първия осминафинален двубой между двата тима от Шампионската лига. И двата гола за португалците дойдоха след груби грешки на стража на гостите Лукаш Фабиански, като на неговата съвест ще лежи преднината на „драконите” преди реванша след две седмици.

Точни за Порто бяха Варела (11’) и Фалкао (51’). За Арсенал се разписа Сол Кембъл (18’).

Липсата на петима от основните състезатели оказа своето влияние върху представянето на „топчиите”. Най-сериозен проблем създаде отсъствието на Мануел Алмуния на вратата. На негово място игра Фабиански и именно след негови грешки паднаха и двата гола за португалците.

Арсен Венгер не можеше да разчита и на защитника Уилиям Галас, халфа Александър Сонг и нападателите Едуардо Да Силва и Андрей Аршавин. Така се отвори място за ветерана Сол Кембъл, който направи добър мач и вкара единственото попадение за англичаните. Атаката на Арсенал водеше Никлас Бендтнер, който в пореден двубой не се запомни се представянето си.

Порто успя да поведе в резултата още в 11-та минута на своя „Ещадио до Драгао”. Варела напредна по крилото, след което центрира в наказателното поле, а топката летеше успоредно на гол линията, право към Фабиански. Стражът се опита да я улови, но вместо това я вкара в собствената си врата за 0:1.

След попадението, домакините, окрилени както от гола, така и от подкрепата на феновете си, се опитаха да окажат натиск. Но вместо да удвоят преднината си, допуснаха „топчиите” да изравнят. В 18-та минута Кембъл засече с глава, като преди това с глава към него подаде Томаш Росицики, и реализира от близко разстояние за 1:1.

До края на първото полувреме, Арсенал показа отлична игра и само грубата грешка разваляше впечатлението за представянето на англичаните. След почивката обаче, духът на отбора, воден от Арсен Венгер, бе пречупен съвсем от нов куриозен гол.

Отново в центъра на събитията бе Фабиански. Кембъл подаде топката от близко разстояние към вратаря, който я хвана с ръце в наказателното поле и съдията свири непряк свободен удар. В 51-та минута португалците изпълниха моментално фаула, топката бе чукната към Фалкао, който от без проблем пусна покрай Фабиански за 2:1.

Реваншът между двата отбора е на 9 март на „Емирейтс”.