Бившият английски национал Кевин Филипс обяви, че прекратява футболната си кариера след края на сезона. 40-годишният нападател на Лестър в събота ще изиграе последния си мач като професионалист, с което ще окачи бутонките на стената след 20 години по терените в Англия.

Филипс прави своя професионален дебют през 1994 година за Уотфорд, а три години по-късно преминава в Съндърланд. Острието постига огромни успехи за 6-те си сезона на „Стейдиъм ъф Лайт“, като спечелва промоция във Висшата лига, прави дебют за националния отбор и става голмайстор на Премиършип с 30 попадения (сезон 1999/2000).

Съндърланд изпада от елита през 2003 година, а Филипс преминава в Саутхемптън, където изкарва две години, преди да играе последователно за Астън Вила, Уест Бромич и Бирмингам.

Ветеранът записа два сезона в Блекпул, последвани от трансфер в Кристъл Палас, за които вкара дузпа в продълженията от решителния плейоф за влизане във Висшата лига.

За Лестър Филипс има 11 мача, откакто пристигна през януари таза година, и след като постигна още една промоция - „лисиците“ са шампион на Чемпиъншип – реши да сложи край на кариерата си.

„След 20 изумителни години като професионален футболист реших да обявя своето оттегляне. След като през миналия сезон вкарах победния гол, с който пратих Кристъл Палас в елита, в ума си чух гласове, че може би тогава бе подходящият момент да спра. Реших обаче да продължа още един сезон, за да мога и на 40 да играя във Висшата лига“, обясни Филипс.

„Успях да го постигна по-рано през сезона и станах част от компанията на трима други играчи, които са го правили като 40-годишни. Сега е точният момент да се откажа. Говорих си много с моето семейство, с агента си, с мениджъра на Лестър Найджър Пиърсън и смятам, че мигът е дошъл. През юли ще стана на 41 и с всичките си болежки усещам, че няма да ми става по-леко“, допълни англичанинът.