Феновете на Нюкасъл нямат никакъв, ама никакъв повод да бъдат щастливи от начина, по който приключи вечерта на 28 август. Техните любимци излетяха от турнира в Купата на Англия още във втория кръг за сметка на Лестър Сити, който имаше нужда от дузпи след редовно време, за да продължи напред. В същото време кръвният враг на „свраките” – стигналият до третото ниво на английския футбол Съндърланд – шокира елитния Бърнли с победа навън 3:1.

За двубоя срещу Лестър мениджърът на „свраките” Стив Брус в известна степен прекрои постройката на своя тим и заложи на Йошинори Муто като единствен централен нападател. Отсреща „лисиците” излязоха с оптимален състав и съумяха да вземат аванс в резултата. В 34-ата минута точен беше английският национал Джеймс Мадисън.

След почивката Нюкасъл се зае настойчиво да търси равенството и го постигна в 53-ата минута. Левият бек Джетро Вилемс, едно от новите попълнения за „свраките”, асистира именно на Муто, който вкара за 1:1.

Резултатът се запази такъв и след последния съдийски сигнал, а по новите разпоредби в надпреварата това значеше директно преминаване към изстрелите от бялата точка. В петте си изпълнения Лестър направо само един пропуск – Харви Барнс изтърва четвъртата дузпа, ала за негов късмет веднага след това Айзък Хейдън от Нюкасъл стори същото.  Това беше вторият пропуск за домакините след този на Джонджо Шелви при втората дузпа, което позволи на Джейми Варди с добре премерен изстрел да прати Лестър в следващия трети кръг.

В същото време срядата за Съндърланд беше просто прекрасна, след като тимът от Лига 1 забоде цели три попадения в мрежата на Джо Харт. Бърнли в пълна степен плати цената на това, че излезе с единадесеторка, съставена изцяло от резерви.

Джей Родригес даде аванс на „кларетс” още в 11-ата минута след пас на Матей Видра. Всичко изглеждаше повече от добре за Шон Дайш и неговите момчета, докато не дойде изравнителния гол на Уил Григ в 35-ата. Малко след началото на втората част – в 47-ата минута – бранителят Том Фланаган, който пропусна предишните 4 мача за своя тим, осъществи пълен обрат за „черните котки”.

Ситуацията на Бърнли се влоши още повече само три минути по-късно, понеше Люк О’Ниън асистира за Джордж Добсън, който докара нещата до 3:1.

Домакините опитаха всичко до последния съдийски сигнал, но не успяха да променят съдбата си.

Купа на Лигата в Англия, 2-и кръг, резултати от сряда:

Борнемут – Форест Грийн 3:0 след дузпи (0:0 в редовното време)

Линкълн – Евертън 2:4

Куинс Парк Рейнджърс – Портсмут 0:2

Родъръм – Шефилд Уензди 0:1

Суонси – Кеймбридж 6:0

Бърнли – Съндърланд 1:3

Нюкасъл – Лестър 3:5 след дузпи (1:1 в редовното време)