Челси най-накрая получи желания резултат и ще продължи изграждането на своя нов стадион, който ще струва приблизително 1 милиард паунда, след като клубът постигна споразумение със семейството, което на този етап блокираше продължаването на проекта.

В Челси бяха разочаровани от факта, че срещнаха сериозна съпротива от едно семейство, което се противопостави на плановете за изграждането на новия стадион, който трябва да изглежда зашеметяващо и да бъде с капацитет от 60 хиляди места.

През май 2017 г., едно от семействата, живеещи в квартала заведе дело срещу клуба за това, че новата арена ще скрие слънчева светлина към къщата им.

Бакерът Никълъс Кростуит и съпругата му Лусинда, която е дизайнер бяха поискали от Челси компенсация от 20 милиона паунда, за да оттеглят възраженията си.

Собственикът на Челси Роман Абрамович отказа да плати огромните претенции на семейството. Клубът бе готов да плати само 1 милион паунда като обезщетение.

В крайна сметка претенциите на семейството доведоха до продължителна юридическа битка, която заплашваше да разруши целия проект, който е жизненоважен за Челси.

Семейството дори се опита да спечели заповед от Върховния съд, която да блокира строителните дейности напълно, забавяйки надеждите на Челси за нов дом от началото на сезон 2023/24.

Клубът от Висшата лига обаче получи значителен талсък в своята борба през миналия месец, когато общинските власти на района Хамърсмит и Фулъм решиха, че лондонският клуб притежава въздушното пространство около спорния имот.

Челси проби за новия стадион, стартира изграждането

Това сериозно отслаби позицията на семейството и те най-накрая се отказаха от борбата си, след което постигнаха споразумение да получат определена компенсация от лондонския клуб, която обаче е далече от първоначално желаната от тях.

„Челси постигна споразумение за уреждане на продължаващите съдебни производства във връзка с въздушното пространство и правата за светлината. Детайлите на споразумението са поверителни“, обяви говорител на Челси.

Сега клубът може да продължи с плановете си и с всичките други разрешителни за строеж.

Строителните дейности по новия стадион се очаква да отнемат до три години, което ще принуди Челси да намери нов стадион в Лондон, който ще бъде използван временно за този период от време.

Неочаквани пречки спъват строежа на новия „Стамфорд бридж”

„Уембли“ е фаворит да приема домакинските мачове на Челси. Ръководните фактори в клуба обаче са загрижени дали използването на „Уембли“ не би причинило проблеми за привържениците на отбора от югозападен Лондон, които ще имат затруднения при придвижването до стадиона, особено за вечерните мачове на тима.

Другата опция пред Челси е да играе домакинските си мачове на „Лондон стейдиъм“, но предизвиканият хаос в последните мачове на Уест Хем са предизвикали тревога в ръководните фактори на „сините“.

Третият вариант е от Челси да убедят жителите на Туикенхам да се откажат от дългогодишните си възражения стадионът за ръгби да не бъде използван за футбол.

Тази година ще започне изграждането на нов стадион. Сегашното съоръжение ще бъде напълно унищожено, а на мястото му ще бъде построено ново с капацитет от 60 хиляди зрители.