Халфът на Манчестър Юнайтед Неманя Матич не желае да носи "възпоменателния мак", символ на загиналите британски войници във всички военни сражения, водени от Британската империя в миналото.

Обикновено "възпоменателният мак" ("poppy") се носи от всички футболисти, треньори, длъжности лица и фенове по време на мачовете от Висшата лига (а и в останалите по-долни дивизии) в първите два уикенда на ноември.

Матич обаче отказва да сложи символа на гърдите си, споделяйки, че той му напомня за бомбардировките над неговото село в Югославия, когато е бил на 12 години.

Въздушните сили на НАТО бомбардират югославската армия в Косово през 1999 г., което носи много невинни човешки жертви и опустошени селища. Едно от тях е и селото на Матич - Врело.

Именно и поради тази причина сърбинът не пожела да сложи възпоменателен мак на гърдите си при успеха над Борнемут с 2:1. Очаква се играчът да не носи симовла и в Дербито на Манчестър срещу Сити идния уикенд. 

"Напълно разбирам и уважавам хората, които носят мака и съчувствам на всички загубили близките си по време на военните конфликти. За мен обаче това е лош спомен за бомбардировките над Югославия, когато бях на 12 години и живях във Врело. Моята страна бе разрушена от въздушните атаки. Не мисля, че е правилно да нося този символ на тениската си. Надявам се всички да разберат моето решение", сподели Матич в "Инстаграм".

Кралската Британска армия пък многократно е казвала, че носенето на възпоменателния мак е лично решение на всеки един човек.