Пандемията от коронавирус нанесе сериозни щети на целия свят и футболът не остана незасегнат. Освен бъркотията, която вирусът нанесе в календарите на първенствата, друг основен проблем са изтичащите договори на футболистите. 

В топ първенствата има огромен брой от футболисти, чиито договори изтичат на 30-и юни. Най-вероятно обаче сезонът няма да бъде завършен дотогава, което залага на карта бъдещето им. Според английски адвокат играчите с изтичащи договори ще бъдат свободни да напуснат клубовете си, тъй като няма правен довод, който да ги задържи. 

Докато ФИФА води преговори за удължаване на сделките и изместване на трансферния прозорец, Ник Де Марко твърди, че играчи като Оливие Жиру, Уилиан и Ян Вертонген могат съвсем легално да се разделят с отборите си след 30 юни. 

"Никой не може да ги задължи да останат, дори ФИФА, ФА или клубът. Ако те искат да си тръгнат, могат да го сторят", заяви Де Марко. 

"Срокът на договора е изтекъл, те нямат повече задължения към работодателя, така че няма никакви правни обстоятелства, според които те да останат в клуба си." 

ФИФА вече работи по този въпрос и засега предложението е когато даден футболист се премести в клуб от друго първенство, чийто старт е преди завършването на бившето първенство, то предимство се дава на бившия клуб.