Още едно дете, което прегръща топката и опасните улици се превръщат в луксозни имения. Някои го определят като микс между Стивън Джерард и ЯЯ Туре. Той е на 22 години и вече е една от най-големите звезди в английския футбол.

Бамиделе Джърмейн Али – известен като Деле Али, е постигнал много за своята крехка възраст.

Той израства в Милтън Кийнс, на 80 километра от Лондон. Деле е дете на нигерийски емигрант от племето Йоруба и майка англичанка. Баща му се мести в САЩ седмица след раждането на Деле. Майка му – Денийс, страда от проблеми с алкохола, но прави всичко възможно, за да отгледа сина си. Тя има няколко деца от четирима мъже, като всички са я напуснали. 

Когато е на 9 години, Али е потърсен от баща си, който го взима със себе си в Нигерия. Деле започва училище, като живее в африканската държава за около две години. Младежът не обича да ходи на училище и се стреми повече да рита топката по улиците, отколкото да пише домашни. Известен е със своята рехава дисциплина.

Деле Али

източник: Gulliver/Getty Images

На 11 години отново се връща в Англия при своята майка, тъй като не успява да се адаптира към обстановката в Нигерия, а и баща му изпитва трудности в отглеждането му.

Когато е на 11 Деле преживява най-големите промени в живота си. Той не само, че се за пореден път сменя обстановката и се завръща в Англия при майка си, но точно на тази възраст е даден да отглеждане на съседно семейство. Те помагат на младежа да се запише в академията на Милтън Кийнс Донс, правейки първите си стъпки в играта. 

Още на първата си тренировка става ясно, че това момче е различно. Регистрира рекордни времена при спринт и издръжливост в сравнение с всички други нива в школата на клуба. Нещо невиждано до онзи момент.

Деле е надарен технически, владее топката по изумителен и галещ окото начин. През 2015 г. Тотнъм забелязва играча и след заплащане на 5 млн. паунда го прибира, когато е на 19 г.

Само година по-късно талантът му блесва и във Висшата лига, когато голът му срещу Кристъл Палас е избран за „Попадение на сезона“ от BBC. Неговите колеги в цялата лига пък го определят на два пъти като най-добрия млад състезател, играещ в елита.

Деле Али

източник: Gulliver/GettyImages

Според международния център за спортни проучвания Али е определян като един от най-перспективните млади играчи на планетата с бъдеща цена от 163 млн. евро. Същият център през 2017 г. му дава един от най-високите шансове за спечелването на „Златната топка“, в следващите години, след тези на Неймар, Роналдо и Меси.

Али бе с фундаментална роля и при четвъртото място на Англия на Мондиала в Русия. На първото си Световно той играеше като атакуващ халф в схемата на Гарет Саутгейт – 5 мача, като попадението му срещу Швеция в 1/4-финалите се оказа решаващо за успеха с 2:0.

Още от малък Али е фен на Ливърпул, виждайки Стивън Джерард като своя пример за подражание.

Деле Али

източник: Gulliver/GettyImages

Извън терена обаче често е хващан да прави пакости, като онзи секс запис, изтекъл от телефона му. Видео игрите и домашните партита често са част от битието на младия играч, който обаче стриктно изпълнява всичко, когато е на терена. Футболът винаги е бил на първо място.

Фактът, че е неизменен титуляр както в селекцията на своята родина, така и на клубния Тотнъм, показват ясно защо Али е считан за една от големите звезди на британския спорт. Бъдещето му принадлежи.

Хуан Фойт - аржентинската перла на Тотнъм, която боготвори Рио Фърдинанд 

(18+) Ас на Тотнъм грейна в циничен секс запис