Полузащитникът на Арсенал Месут Йозил бе премахнат от китайската версия на видео играта Pro Evolution Soccer 2020. От компанията са стигнали до това решение, след като Йозил е направил „екстремни коментари по адрес на Китай”.

Йозил се възпротиви гласно на „бруталния тоталитарен режим”, наложен в азиатската страна, след като коментира в социалните мрежи темата изминалия петък. Неговият Арсенал пък прецени да се дистанцира от коментарите, докато Китай, от своя страна, намери постовете за „неверни”, след като играчът е казал фалшиви неща.

Германският национал написа: „Коранът се изгаря, джамиите се затварят. Мюсюлманските училища са забранени, а религиозните учени се убиват един след друг. Братя са насилствено пратени в лагери. Мюсюлманите са тихи, а гласът им не се чува дори”, написа Месут Йозил в профилите си.

Малко по-късно, от NetEase анонсираха, че коментарите на Йозил са наранили китайските фенове, за които спортът е любов и мир. „Не разбираме и приемаме тези коментари”, написаха от фирмата.