Английските медии отчетоха сериозен проблем за Висшата лига. Оказва се, че две трети от футболистите, играещи в английския шампионат, не са напълно ваксинирани срещу коронавирус. А много от тях категорично отказват да се имунизират. Служители на клубовете се оплакват, че в съблекалните се пропагандират всякакви конспиративни теории, най-вече свързани с Бил Гейтс и безплодието след поставена ваксина, твърди „Дейли Мейл“.

В четвъртък Висшата лига получи уверение от британското правителство, че неваксинираните футболисти ще могат да играят. Все пак футболните власи на Острова се притесняват, че ниските нива на ваксинация могат да доведат до множество огнища на коронавирус в елитните тимове. Правителството смята да въведе ваксинационни паспорти, които обаче ще засягат само зрителите, но не и футболистите. Това е единствената добра новина за английския футбол. Според статистиката седем клуба във Висшата лига са напълно ваксинирали 50% или повече от своите играчи. Единствено в Лийдс, Уулвърхемптън, Саутхемптън и Брентфорд ваксинираните са повече от 90%. Поне три клуба пък имат по-малко от 10% ваксинирани.

„Дейли Мейл“ твърди още, че най-големите звезди във Висшата лига са и най-големите антиваксъри. От Висшата лига се надяват, че това ще се промени, но засега изглежда доста малко вероятно.

„Положението е отчайващо и трудно мога да кажа какво може да се направи. Конспиративните теории са завладели повечето съблекални. Големи играчи, пораснали хора идват при нас с какви ли не абсурдни оправдания и категорично отказват да си поставят ваксина“, заяви пред „Дейли Мейл“ директор на клуб от Висшата лига.