Британският премиер Борис Джонсън обяви плановете си да забрани на всеки, виновен за злоупотреба на расистка основа онлайн, да присъства на футболни мачове, след като трима членове на националния отбор на Англия бяха обиждани в социалните мрежи след загубата на финала на Евро 2020.

Джонсън осъди обидите към тримата чернокожи играчи Маркъс Рашфорд, Джейдън Санчо и Букайо Сака, които пропускаха дузпи при поражението на Англия от Италия в неделя на стадион "Уембли".

Джонсън каза, че е време да действа. Правителството планира да добави онлайн расистките обиди към списъка с престъпления, заради които феновете могат да получават забрани да присъстват на мачове, добави той.

"Това, което правим, е да предприемем практически стъпки, за да гарантираме, че режимът за забрана на футбола е променен, така че ако сте виновни за расистки злоупотреби онлайн във футбола, тогава няма да отидете на мач. Не ако, няма изключения, няма оправдания", каза Джонсън.

Съдилищата имат право да издават заповеди за забрана, ако фен е осъден за "съответно престъпление", свързано с мач, включително престъпления като безредие или притежание на оръжие.