Английската Висша лига пусна петъчно съобщение за намерението си и бъдещите планове за провеждане на футболните срещи от Острова. За пореден път акционерите на клубовете в Англия се обединиха около идеята сезон 2019/20 да бъде завършен до самия му край, само когато обаче обстановката покрай пандемията от COVID-19 позволи.

Както е известно, Ливърпул е повече от убедителен лидер в класирането на Премиършип, след като има 25 точки аванс пред втория Манчестър Сити и го делят само две победи от подпечатването на 19-ата титла в историята на клуба от „Анфийлд”.

„На заседание на акционерите във Висшата лига клубовете обсъдиха възможните стъпки към плановете за възобновяването на сезон 2019/20, когато е безопасно и уместно това да се направи. На заседанието бе повторено отново, че мислите на всички са с тези, които са пряко засегнати от пандемията от коронавирус. Освен това приоритет на Висшата лига е здравето и безопасността на играчи, треньори, мениджъри, служители на клуба, привържениците и цялата общественост. Лигата и клубовете обмислят първите предварителни стъпки напред и кога ще се върнат отборите към тренировъчните занимания и играта. Това ще стане след дадено съгласие от правителството и експертните медицински съвети, както и след консултации с играчи и мениджъри”.

Gulliver/GettyImages
71 снимки

„Лигата приветства създаването на правителствена медицинска работна група за завръщане на елитен спорт, която се събра за първи път на 1-и май. Клубовете потвърдиха ангажимента си да бъде завършен сезон 2019/20, поддържайки целостта на състезанието и приветстваха подкрепата на правителството на Великобритания”, написаха от Премиър лийг.

Премиър лийг може да се завърне на 12 юни. Това са обсъдили днес 20-те клуба, чиито представили участваха във видеоконферентна среща, продължила три часа и половина, твърдят "Дейли Мейл", "Сън" и "Мирър". Всички отново са потвърдили желанието си сезонът да завърши докрай, стига правителството на Великобритания да позволи това. 

Нормалните тренировки ще бъдат подновени на 18 май, а целта е мачовете да се подновят на 12 юни.