Повече от 50 футболисти от елитните тимове в Англия могат да откажат да играят в мачове, след като сезонът се поднови, тъй като не смятат, че е достатъчно безопасно за здравето им да се завърнат на терена. Според "Мирър" един от клубовете вече е огласил тези тревоги.

Според информациите, във всеки отбор има по двама-трима играчи, които се страхуват да се завърнат към нормалните дейности. Футболистите се тревожат не толкова за своето здраве, колкото за това на своите семейства. 

Според изданието един играч е заявил, че ще откаже за момента да се завърне към тренировките и мачовете, тъй като се страхува да не зарази детето си, което е само не шест седмици. Други пък се притесняват за близки членове на семействата, които по принцип имат здравословни проблеми и евентуална зараза може да се окаже пагубна за тях. 

Getty Images
97 снимки

Наскоро голмайсторът на Манчестър Сити - Серхио Агуеро, заяви в прав текст за това, че много играчи се страхуват за семействата си в тази ситуация. Изпълнителният директор на Брайтън - Пол Барбър, също призна, че няколко от футболистите на отбора са споделили подобни опасения. 

Още вчера излезе информация, че от Висшата лига са изпратили заявления до играчите и треньорите, които трябва да дадат писменото си съгласие за възстановяване на футболните дейности в условията на пандемията, и не е малък броят на тези, които за момента отказват да подпишат. 

В понеделник ще се състои поредната видеоконферентна среща на представители на всички клубове във Висшата лига, а за четвъртък е уговорен подобен разговор с отговорните фактори от правителството на Великобритания. След това се очаква и окончателно одобрение на проекта за рестарт на шампионата. 

Няколко клуба вече подновиха занимания, като за момента играчите тренират на малки групи. На 18 май трябва да стартират пълноценните тренировки, а на 12 юни да започнат и мачовете. Голяма част от клубовете са обявили, че по никакъв начин няма да принуждават футболистите да играят, ако те не се чувстват достатъчно сигурни.