Нюкасъл Юнайтед ще може да осъществява спонсорски сделки със саудитски компании, ако Висшата лига сметне, че те са на „справедлива пазарна стойност“, пише "Daily Mail".

Решението за промяна на мораториума за сделка стана факт на гласуване на собствениците на Премиършип във вторник. Лигата ще бъде арбитър на това, което реши, че е справедлива стойност, и решението идва след опасения, че Нюкасъл може да използва непропорционални приходи от Саудитска Арабия, за да се вмести в правилата на Финансови феърплей за трансфери.

Други клубове от Висшата лига останали недоволни от закупуването на база това, че „свраките“ ще могат да изкривят приходите си с големи спонсорски дела. Все още не е ясно как ще се преценява въпросната пазарна стойност, която се отнася и за Манчестър Сити, който има близки взаимоотношения с Абу Даби.

Нюкасъл в момента се намира в зоната на изпадащите и се очаква да похарчат доста средства през януари, за да си гарантират оставането в елита след скорошното закупуване от саудитски консорциум.