Ливърпул се класира на финала за Купата на Лигата след уникална драма! Мърсисайдци отстраниха Стоук Сити на предпоследното стъпало след изпълнение на дузпи и се добраха до директния спор за трофея. 

Иначе в редовното време и продълженията мачът завърши 1:0 за "грънчарите", с което анулираха преднината на "червените" от първия мач. Попадението на Марко Арнаутович беше от чиста засада и може би съдбата си върна за това при дузпите и позволи на Ливърпул да продължи на финала. 

Мачът започна равностойно, като гостите се бяха групирали доста добре в защита и парираха ранните опити за атаки на противника. "Грънчарите" имаха два хубави шанса да открият резултата в първата половина на първото полувреме. 

И двата шанса се откриха пред Джонатан Уолтърс в 14-та и 22-та минути. Но при първото не беше точен, а при второто прати топката на няколко сантиметра встрани от вратата и така статуквото се запази. 

Домакините рядко успяваха да затруднят вратаря на противника, като можеха да го правят само след далечни удари. При един такъв Емре Джан стреля опасно, но и той прати топката в аут. 

Равностойната първа част обаче приключи с попадение за Стоук Сити. Това се случи в продължението на полувремето, когато Марко Арнаутович получи една топка в наказателното поле от Боян Къркич и прониза Симон Миньоле. Австриецът обаче беше в явна засада, която не беше забелязана от реферите и попадението беше признато. 

След подновяването на играта Ливърпул тръгна доста по-смело напред в търсене на изравняването, което щеше да реши мача преди продълженията. Най-чистото положение се откри пред Роберто Фирмино, който от около 10-ина метра стреля в страничната греда в 48-та минута. 

Постепенно Стоук Сити овладя и този натиск на противника и положенията намаляха отново. Мамаду Сако имаше шанс да изравни в 68-та минута, но ударът му с глава от чиста позиция беше прекалено слаб и не затрудни вратаря на противника. 

В 77-та минута завърналият се след година и половина отсъствие от терените Джон Фланаган можеше да се разпише при едно разбъркване, но се забави прекалено и ситуацията беше пропиляна, а беше изключително обещаваща. 

В края на редовното време отново Роберто Фирмино имаше шанс да изравни, но стреля прекалено неточно и така развръзката беше отложена за продълженията. А в тях, въпреки предпазливата игра, все пак положения имаше. 

В самото начало на допълнителното време Фирмино пак беше неточен, а влезлият със свежи сили за Стоук Сити Марко ван Хинкел имаше две страхотни възможности да донесе победата на гостите. 

Първо в 104-та минута той тресна гредата, след като се озова на стрелкова позиция сам срещу Симон Миньоле, но по диагонал, а после в 114-та стреля опасно, но пак белгиецът беше на мястото си и се справи. 

С това интересните ситуации в игровото време се изчерпаха и всичко трябваше да се реши след лотарията на дузпите. А тя определено не беше за хора със слаби сърца. Решителната 14-а дузпа беше реализирана от Джо Алън и това класира Ливърпул на финала. 

Иначе преди това по един пропуск бяха направили бившият играч на мърсисайдци Питър Крауч и Емре Джан от "червените". Чак при 13-та дузпа Марк Муниеса пропусна и след това Алън се разписа, за да класира тима си на финала, като ще чака там победителя между Манчестър Сити и Евертън.