В тази статия ще опитаме да обясним подробно какво представлява системата за видеоповторения - ВАР, която предизвика толкова полемики особено през изминалия кръг във Висшата лига.

Какво е ВАР?

ВАР-видеоасистентът рефер е квалифициран рефер, който наблюдава мача в така наречения “VAR HUB” на Стокли Парк. Те имат различни екрани и ъгли на камерата и възможността да гледат повторения на забавен каданс и към тях се присъединяват асистенти и оператор на повторение. Използвайки това, което виждат, те могат да съветват съдиите на терена по време на мачове.

Кога може да се използва?

Съдията може да поиска ВАР да прегледа решение по време на игра. Или ВАР може да предупреди съдията за „ясна и очевидна“ грешка, която се е случила, включваща или гол, решение за дузпа, директен червен картон или случай на погрешна самоличност. Само реферът може да поиска от ВАР да се намеси; играчите и треньорският щаб не могат.

Какво сила има?

Ако изгледът на ВАР не подкрепя изгледа на рефера на терена, системата за видеоповторения може да препоръча решението да бъде отменено. Съдията може или да остане зад първоначалното си решение, или да отиде в зоната за преглед на реферите - монитора отстрани на терена - за да погледне отново. Отново, след това те могат или да запазят първоначалното си обаждане, или да го променят.

Кога НЕ може да се използва ВАР?

Тъй като ВАР е ограничен до инциденти, включващи голове, решения за дузпи, директни червени картони или случаи на погрешна самоличност, има редица решения, за които те не могат да дадат съвет. Те включват симулация извън наказателното поле или раздаване на жълти картони за нарушения. ВАР може да докладва инциденти извън топката, пропуснати от съдията, но само преди следващото подновяване на играта.

Какво се случва, когато има тънко решение за засада? От този сезон ли линиите за засада са по-тънки?

ВАР се използва само за решения за засада, които са в подготовката за гол. Докато помощник-съдиите ще сигнализират за очевидни засади, те ще държат флага си надолу, ако е тънка ситуация и има незабавна възможност за отбелязване на гол, докато играта не завърши. Ако бъде отбелязан гол, ВАР ще преразгледа решението. ВАР използва калибрирани линии на своите екрани, за да прецени дали даден инцидент е засада - една линия за нападателя, една за защитника. Тези линии са широки само един пиксел, за да се подобри точността. За изключително тесни повиквания по-дебелите излъчващи линии се поставят върху тези линии с един пиксел и ако тези линии се припокриват, ситуацията се счита за чиста. Това създава съмнение за атакуващия отбор. Използват се калибрирани камери и дори наклонът на терена се взема предвид, за да се подобри точността.

Колко често съдията се съобразява със съвета на ВАР?

Стана изключително рядко съдиите да отиват до монитора край терена и да се придържат към първоначалното си решение, след като са били посъветвани да погледнат отново от ВАР. Можеха да се чуят аплодисментите на домакинската публика на "Олд Трафорд", когато реферът Пол Тиърни отиде до монитора, за да погледне отново гола на Габриел Мартинели за Арсенал срещу Манчестър Юнайтед, уверен, че щеше да го отмени заради фал при натрупването, което той направи.

Съдията Майкъл Оливър обаче остана с поканата си за игра с ръка срещу Борнемут в мача им с Нотингам Форест в събота и, в по-известен пример, в дербито на мърсисайд през февруари 2021 г., Евертън постигна победа с 2-0 на Анфийлд благодарение на късна дузпа, която беше отсъдена от рефера Крис Кавана, който избра да се придържа към първоначалното си решение, след като провери монитора край терена по съвет на ВАР.

Каква е успеваемостта на решенията на ВАР?

Според уебсайта на Висшата лига, въвеждането на ВАР през 2019/20 г. е увеличило процента на правилните решения за ключови мачове от 82 процента предходната година на 94 процента. Над 2400 инцидента бяха проверени през този сезон 2019/20 със 109 решения, отменени от ВАР, средно отменено решение на всеки 3,5 мача. През този сезон обаче имаше три решения, в които PGMOL призна, че решението на VAR е неправилно: скубане на косата на Кристиан Ромеро срещу Марк Кукурея, отменен изравнителен гол на Уест Хям срещу Челси и отменен гол на Нюкасъл срещу Кристъл Палас.