Футболистите, мениджърът и треньорският щаб на Арсенал са се съгласили да намалят своите заплати с 12,5% заради пандемията причинена от коронавируса.

„Топчиите“ твърдят, че част от средствата могат да бъдат възстановени, ако клубът изпълни определени цели през следващите кампании.

Саутхемптън и Уест Хем вече обявиха споразумения с играчите си за отсрочка на възнагражденията, а от Арсенал се съгласиха да подпомогнат клуба за справяне с икономическата криза.

30 снимки

„С удоволствие съобщаваме, че постигнахме доброволно споразумение с нашите играчи, мениджърът и треньорският щаб за подкрепа на клуба в този критичен момент. Ходът следва положителни и конструктивни дискусии. В тези разговори беше ясно оценена тежестта на настоящата ситуация, причинена от пандемията на COVID-19 и силно желание играчите и служителите да покажат подкрепата си за семейство Арсенал.“

„Намаляването на общата годишна печалба с 12,5% ще влезе в сила този месец, като договорната документация ще приключи през следващите дни. Ако изпълним конкретни цели през следващите сезони, свързани преди всичко с успеха на терена, клубът ще изплати договорените суми. Ще можем да извършим тези плащания, тъй като попадат в тези цели, на които футболистите могат да повлияят пряко, ще означава, че финансовото ни състояние ще бъде по-силно.“

„Споразумението се основава на предположението, че ще завършим сезон 2019/20 и ще получим пълните приходи от излъчването на мачовете. Получените средства ще помогнат за покриване на някои финансови рискове, които имаме през този сезон, във връзка с нашите дневни и търговски приходи. Ние сме горди и благодарни на нашите играчи и персонал, че се обединиха, за да подкрепят клуба, нашата общност в тези безпрецедентни времена, коита са едни от най-предизвикателните, с които сме се сблъсквали в нашата история“, написаха от клуба.

Споразумението е доброволно, но преобладаващото мнозинство от футболистите на Арсенал са се съгласили за намаляване на заплатите си.

Малък брой играчи все още не са направили това, но предложението ще остане на масата и те ще имат възможност да го направят в следващите дни.