Една от здравните организации във Великобритания - Charity Headway, която се занимава с мозъчни травми и последствията след тях, предупреди клубовете във Висшата лига, че твърде много рискуват здравето на футболистите си.

През уикенда станахме свидетели на поредния случай, в който футболист получава сътресение на мозъка по време на двубой от Висшата лига. В случая това бе Антони Марсиал от Манчестър Юнайтед, който получи удар в главата след сблъсък с Дарил Янмаат при загубата с 1:3 от Уотфорд.

Въпреки сериозния удар, французинът бе върнат на терена и продължи да играе в продължение на десет минути, но в крайна сметка трябваше да бъде заменен.

Според лекарите, именно този период на терена може да се окаже от решаващо значение за играчите.

„Изключително важно е да бъдат взети бързи мерки. Много често в последните няколко години виждаме как футболистите се завръщат на терена, след като получават травма в главата, а малко след това биват сменяни, след като показват признаци на мозъчно сътресение“, коментира говорителят на здравната организация Charity Headway.

„Голямата опасност е именно този период от момента, в който играчът получава травмата и неговата смяна. Ако той получи повторен удар в главата в този период, увреждането на мозъка може да бъде много по-голямо“, каза още той.

От организацията призоваха клубните лекари са бъдат безкомпромисни и да не предприемат излишни рискове, касаещи здравето на играчите.