Стивън Джерард вече не е треньор на Астън Вила. Раздялата бе обявена от клуба час след тежкото поражение с 0:3 от Фулъм в мач от 12-ия кръг във Висшата лига. Бирмингамци имат само две победи от началото на  сезона и се намират до зоната на изпадащите. 
 
„Бихме искали да благодарим на Стивън за неговата упорита работа и да му пожелаем успех в бъдещето“, заявиха от клуба.

За 11-те си месеца престой в Астън Вила, 42-годишният бивш национал на Англия постигна едва 13 победи от 40 мача. Джерард наследи Дийн Смит начело на Вила през ноември 2021 г., като преди това водеше Рейнджърс.

Веднага след загубата от Фулъм той не даде индиции, че ще напусне поста.
 
"Поех отбора в много трудна ситуация. Опитахме се да привлечем играчи, които да ни измъкнат от това положение. Аз съм боец ​​– това е в моята ДНК. Ще продължа да се боря, освен ако не ми бъде казано друго“, заяви Джерард.
 
Очевидно му е било казано, защото час по-късно официално бе обявена раздялата. 

Джерард успя да привлече във Вила играчи като Фелипе Коутиньо (Барселона), Диего Карлос (Севила) и Бубакар Камара (Марсилия), но късметът не бе на негова страна. Карлос получи сериозна контузия на глезена при дебюта си у дома, а Камара е аут до Нова година заради травмата в коляното, която получи срещу Саутхемптън миналия месец. През лятото пък Джерард отстрани Тайрън Мингс като капитан и го замени с шотландеца Макгин, който обаче се представя доста слабо.

Има и още нещо, което със сигурност е повлияло на резултатите на Стиви Джи в Бирмингам - асистентът му  Майкъл Бийл, който беше с него и в Рейнджърс, напусна Вила това лято, за да стане мениджър на КПР.