Серхио Агуеро напуска Манчестър Сити не само като клубна легенда, но и такава на Висшата лига. Вчера ръководството на „гражданите” официално съобщи, че договорът на аржентинеца няма да бъде подновен и той ще стане свободен агент в края на сезона.

Освен голмайстор номер 1 в историята на клуба от „Етихад”, за 10 години в Сити, Агуеро се превърна и чужденецът с най-много голове във Висшата лига.

Вижте някои от най-запомнящите се моменти на Агуеро с фланелката на Сити ТУК!

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Не са малко онези, които също твърдят, че именно той е реализирал най-значимия гол в историята на Премиършип – този срещу Куинс Парк Рейнджърс на 13 май 2012 година в последната минута на мача, за да осигури победата, с която тимът отмъкна титлата под носа на градския съперник Манчестър Юнайтед.

Тогава това бе гол номер 23 на сметката на Агуеро във Висшата лига, а към днешна дата те са забележителните – 181.

Агуеро е много по-напред от всеки един в голмайсторската класация във Висшата лига. На второ място зад аржентинеца е местният любимец Хари Кейн, който дори не се доближава до футболиста на Манчестър Сити. Кейн за момента е 21 гола зад него, а третият Джейми Варди с цели 66!

Gulliver/GettyImages
65 снимки

За десетте си години в елитната дивизия на Англия, Агуеро има 12 хеттрика, което отново е постижение за първо място. Втори и в тази класация е отново Хари Кейн с четири по-малко, а на трето място Луис Суарес с едва шест.

Друга статистика, която е от изключително важно значение показва, че Агуеро, освен че е вкарал най-много, то той го е правил и най-често.

Статистиката на Агуеро във Висшата лига

източник: SofaScore

Аржентинецът се е разписвал на всеки 108,3 минути. За сравнение Хари Кейн бележи на всеки 122,4. Нападателят на Ливърпул Мохамед Салах се разписва средно на 192,7 минути.

Въпреки че не е един от най-високите нападатели в световния футбол, малко са онези голмайстори във Висшата лига, които могат да се похвалят с повече голове с глава от него. Те са едва петима, като и петимата са доста по-високи от него.

Статистиката на Агуеро за Сити

източник: SofaScore