Уейн Рууни сложи точка международната си кариера. Срещу (3:0) САЩ на "Уембли" 33-годишният англичанин от Крокстет изигра последния си 120-ти мач (22 двубоя като капитан) с националната фланелка. Така Рунни остана втори - на 5 двубоя от легендата Питър Шилтън, във вечната листа на играчите с най-много участия за "Трите лъва".

Рууни дебютира за Англия на 12 февруари 2003 г. в приятелски двубой срещу Австралия. Тогава той бе на едва 17 години и 111 дни, което все още е неподобрен рекорд за най-млад дебютант с екипа на Световния шампион от 1966 г. През 2003 г. Уейн става и най-младият голмайстор за своята родина, вкарвайки попадение на 17 години и 317 дни - при победата с 2:1 над Македония в квалификациите за Евро 2004 г.

Рууни е голмайстор на своята родина, след като вкара рекордните 53 попадения за Англия, което подобрява 45-годишното постижение на сър Боби Чарлтън от 49 гола.

Стилът на нападателя винаги е бил енергичен, интензивен, комбинативен, комплексен. Той притежава комбинация от физическа сила, психическа здравина, неподправен биткаджийски дух на работяга по целия терен, във всяка една минута. Уейн е нестандартен нападател, който може да се движи по целия фронт на атаката. Играч, който тормози с непрекъснати спринтове дори и най-подредената защита.

Силен в единоборствата, силен във въздуха, мощен спринт, прецизен пас, съвършен удар. Може да вкара отвсякъде. Футболист, на който можеш да се довериш, когато нещата са напечени. Рууни безспорно е човек, който знае как да обръща мачовете в своя полза.

Уейн Рууни с националната фланелка на Англия

източник: Gulliver/Getty Images

Много го обвиняват за това, че всички тези качества бяха проявявани небалансирано между клубния и националния отбор - разкриване на потенциала в Юнайтед, но никога не и в най-пълна степен за Англия. Но Уейн обожава Англия и гореше от желание да спечели нещо голямо със своята родина. Просто нямаше късмета да го направи.

Рууни избира да играе за Англия, въпреки че има опцията да се състезава за родината на прабаба си - Ирландия. Той споделя, че е отхвърлил тази опция, когато е бил още на 16 г., определяйки себе си като "англичанин изцяло сега и завинаги".

За негово съжаление той не успява да спечели нито един голям международен трофей с тима, като единствено стига до 1/4-финалите на Мондиала в Германия през 2006 г., на Евро 2004 и Евро 2012. Бившият ас на Манчестър Юнайтед е вкарал 7 гола в международни надпревари за англичаните, като само един от тях идва на Световно първенство - срещу Уругвай (1:2) през 2014 г.

Уейн Рууни с националната фланелка на Англия

източник: Gulliver/Getty Images

Първият голям международен турнир на Рууни е през 2004 г. на еврошампионата в Португалия. Тогава той е едва на 18 години, като се превръща в тогавашния най-млад голмайстор в първенството след попадението срещу Швейцария (3:0) (рекордът пада няколко дни по-късно след като швейцарецът Йохан Фонлантен вкара за своята родина). По пътя към 1/4-финалите Рууни вкара още два гола, но тимът е спрян от Португалия след дузпи на две крачки от финала.

По време на шампионата в Германия Рууни страда от травма и не успява да помогне по най-пълноценния начин на своя тим, който отново отстъпва с дузпи на Португалия в 1/4-финалите. Той се прочува с червения си картон срещу "мореплавателите", след като настъпва бранителя Рикардо Карвальо, опитвайки да си вземе топката обратно.

Създалата се ситуация вкарва в конфликта и съотборника на Рууни в Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо, който е бутнат от англичанина. Тази ситуация без малко не провокира напускането на Роналдо от "Олд Трафорд", но впоследствие отношенията между двамата се изглеждат, което носи огромен брой трофеи на "червените дяволи" в следващите три години (преди Кристиано да премине в Реал Мадрид през лятото на 2009 г.).

Англия не се класира за Евро 2008 г., но Рууни има силна квалификационна кампания по пътя към Мондиала в ЮАР през 2010 г., вкарвайки 9 гола. През ноември 2009 г.  Уейн за първи път слага и капитанската лента на ръката си в приятелски мач срещу Бразилия.

Легендарната фланелка с №10 му е връчена от италианския наставник Фабио Капело. Това обаче не носи късмет на него и на тима, след като англичаните са покосени от Германия в 1/8-финалите след 1:4. Това отново не е най-добрият турнир за Рууни, който сякаш изглежда премазан от огромните очаквания в родината си.

За Европейското в Полша и Украйна Англия се класира първа в своята група. Рууни вкарва на три пъти, един срещу Швейцария и два на България. В последния квалификационен мач - срещу Черна гора (2:2), нападателят е изгонен от игра. След срещата Уейн пише официално писмо до УЕФА, в което се извинява за много грубия си шпагат срещу Миодраг Джудович. Въпреки опита за обжалване, УЕФА налага тежко наказание - 3 мача, което го вади от предварителната група на еврошампионата. 

Уейн Рууни с националната фланелка на Англия

източник: Gulliver/Getty Images

След няколко извинителни писма отстрана на ФА, УЕФА все пак намалява наказанието до 2 срещи. Така Рууни пропуска мачовете с Франция и Швеция, но е на линия за двубоя с Украйна, в който бележи единствения гол (1:0) и праща "Трите лъва" в елиминациите на турнира.

Още в 1/4-финалите прокобата на дузпите отново застига Англия, която е елиминирана от Италия след 120 минути (0:0) и 2:4 при наказателните удари. След шампионата медиите сриват със земята Рууни, а Фабио Капело казва, че "той играе добре само в Манчестър Юнайтед".

През октомври 2013 г. Рууни става и най-резултатният голмайстор на Англия в официални срещи - 27 попадения, след като вкарва на Черна гора (4:1).

Единственото попадение на Уейн на Мондиали идва при загубата от Уругвай (1:2) в предварителната група на шампионата в Бразилия. Англия губи и от Италия (1:2) и прави хикс с Коста Рика (0:0), което изхвърля тима рано-рано от шампионата. Да, Рууни отново е главният виновник за представянето на разочаровалите англичани.

Евро 2016 г. се оказва и последният голям турнир за Уейн, който опитва да поведе своите като капитан към първата еврокупа. Той реализира дузпа на 1/8-финала срещу Исландия, но Англия губи злощастно след демоничен обрат (1:2). 

Англия без Уейн Рууни срещу Беларус

източник: БГНЕС

През септември 2016 г. Рууни играе своя 116 мач за Англия - при победата над Словакия (1:0), което го прави полевият футболист с най-много участия за селекцията. Няколко дни по-късно той обявява и своето отказване от националния отбор след Мондиала в Русия. През март 2017 г. Рууни остава извън състава на Гарет Саутгейт. Малко по-късно отново е повикан, но самият Уейн решава да се откаже от международно участие няколко месеца преди началото на Мондиала в Русия, оставяйки лидерската палка в нападение на новата звезда Хари Кейн (19 гола за Англия до този момент). 

"Последният" мач на Рууни за "Трите лъва" е през ноември 2016 г. при успеха над Шотландия с 3:0 на "Уембли". Това обаче не бе краят, след като Уейн и националният отбор си взеха финално сбогом в контролата срещу САЩ отпреди няколко дни. Една микроприказка.

120 мача, 53 гола и челно място в "Алеята на славата" на националния отбор на Родината на футбола за Уейн Рууни.