Въпреки резултата, въпреки недоволството на феновете и въпреки поражението на Челси с 0:2 от Астън Вила, което накара отбора да изпадне във втората половина на таблицата на Висшата лига, все пак беше донякъде изненадващо Греъм Потър да бъде уволнен, тъй като се говореше, че бордът оказва подкрепа на специалиста.

Същата сутрин журналистите бяха информиран, не за първи път, че позицията на Потър е сигурна. Всичко обаче беше уловка. За да се избегне изтичането на новини в медиите, дори играчите на Челси не бяха информирани за уволнението на Потър. По ирония на съдбата тази скрита медийна операция беше един от единствените примери за компетентно управление на "сините" извън терена, откакто Тод Боули пое клуба миналата година.

През октомври Потър пое отбор на Челси, който вече имаше редица нови лица в състава си. Като цяло бяха направени осем нови попълнения през лятото за около 250 милиона паунда, докато появата на Армандо Броя и Конър Галахър като опции за първи отбор добави допълнителна сложност към ситуацията.

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Да започнем с това, че Потър се справи доста добре с игровите си активи, като спечели пет от началните си шест мача. Тази серия включваше две победи в Шампионската лига над Милан. Вярно е, че резултатите рязко спаднаха в навечерието на международната пауза, като загубата с 1:4 като гост от бившия клуб Брайтън беше особено тежък удар. И все пак, когато Висшата лига спря за зимното Световно първенство, Челси изоставаше с осем точки от първите четири с мач по-малко.

Повратната точка в управлението на Потър беше отварянето на януарския трансферен прозорец. Очакваха се някои нови играчи, разбира се, но никой не беше подготвен за този вид прахосничество. По времето, когато пазарът се затвори, Боули и компания бяха пръснали над 300 милиона паунда за ОСЕМ нови играчи, нито един от които не се бе появявал във Висшата лига преди това.

Беше наистина хаотично време. Всяка седмица Потър правеше смело лице на пресконференции, но скоро стана ясно, че той почти не е бил консултиран в процеса на набиране - и той често пропускаше, че този наплив от играчи пречи на подготовката им.

Доклади от февруари показват, че тренировките са били сериозно засегнати, като отборът от 31 човека на Челси ограничава количеството индивидуално внимание, което треньорите могат да позволят на играчите. Това беше само един от безбройните проблеми, които новодошлите без съмнение причиниха. Спомняте ли си сагата за това кой ще остане извън отбора на "сините" в Шампионската лига и Висшата лига? Човек може само да си представи какъв катастрофален ефект имаше това върху морала в съблекалнята.

Gulliver/GettyImages
38 снимки

Това постави Греъм Потър в неуправляема ситуация и въпреки че той направи грешки, с някои от неговите селекции, трудно е да се види как би могъл да сглоби печеливш отбор с такъв раздут атакуващ резерв. 

Изглежда неправдоподобно, но въпреки всичките си разходи, Челси все още имаше недостиг на някои позиции в ключови моменти от сезона. Отсъствията на Бен Чилуел и Рийс Джеймс бяха най-вредни. Люис Хол вероятно ще има солидна кариера във Висшата лига, но младежът на "сините" беше принуден да играе извън позицията на ляв бек през януари поради трудностите на Марк Кукурея на и извън терена. Показателно е, че оттогава Хол изцяло отсъстваше от отбора на Челси, тъй като той продължава развитието си в отбора под 23 години.

Застаряващият Сезар Аспиликуета беше разположен на противоположния фланг. Без експлозивността на Джеймс и Чилуел - и с предната линия, която все още изграждаше връзката си - Челси беше предсказуем напред в периода след Световното първенство. Липсана на стълба в халфовата линия Н`голо Канте също оказа влиняние.

От Лестър Сити са дългогодишни почитатели на Потър и той изглеждаше идеалният за клуба, след като се разделиха с дългогодишния Брендън Роджърс само няколко часа преди собственото му уволнение да бъде оповестено публично.

Докладите предполагат, че той вече е отхвърлил оферта от "лисиците", тъй като планира да си вземе почивка от играта, но няма съмнение, че след като е готов да се завърне, няма да има недостиг на възможности, които да проучи. Той работи невероятно усилено, за да достигне тази точка в кариерата си, смело изграждайки репутацията.