Наставникът на Лестър Сити Клод Пюел изказа единствено суперлативи за звездата на Ливърпул Върджил ван Дайк преди днешния шампионатен сблъсък между двата тима от Висшата лига.

„Лисиците” гостуват на лидера в класирането тази вечер от 22 часа, като срещата можете да наблюдавате пряко в ефира на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA

Ливърпуп плати 75 милиона паунда за 27-годишния играч преди година, с което го направи най-скъпия бранител в историята. С всеки следващ мач на холандския национал цифрата изглежда оправдана, а ако мърсисайдци успеят да прекъснат 29-годишното си чакане за титла от Висшата лига, то Ван Дайк ще бъде един от главните „виновници”.

Пюел познава достатъчно добре футболиста, защото двамата работиха заедно в бившия му тим Саутхемптън. „Когато пристигнах в Саутхемптън, Върджил вече беше добър играч, но му беше твърде комфортно”, заяви френският специалист.

„Знаем, че всички големи отбори обичат да държат топката, да играят с високо изнесена защита. Бранителите трябва да се научат да се отбраняват с много пространство зад гърбовете си, да покриват зоните, да се справят в ситуации един срещу един и да остават компактни.”

„Затова отработихме различни ходове и използвахме мачовете на националните отбори за примери, от които да извлечем най-важните аспекти в играта на модерния защитник. Отначало Ван Дайк беше гневен, но стъпка по стъпка коригира нещата и стана по-добър. Той премина на следващото ниво. Върджил обаче винаги е разполагал с твърд характер и ярко изявено присъствие.”

„В началото понякога и за двама ни беше трудно, но полека-лека мисля, че той схвана идеята. Той стана модерният защитник на своето време и го показва мач след мач.”

„Веднъж, когато се върна от мачове с националния отбор, аз изгледах неговия мач и му казах, че е бил перфектен – и в движението, и в покриването на зоните. Той просто се подсмихна леко и оттам нататък демонстрира невероятно постоянство и качество.”

„В крайна сметка той ме послуша и излезе фантастичен футболист. Силен е, здрав, бърз, техничен и може да играе под напрежение без никакъв проблем”, завърши Пюел.

Има вероятност Ван Дайк да пропусне тазвечершния дуел за "червените" заради болест.