Лондонският Тотнъм стартира по фамозен начин своята кампания в най-стария футболен турнир в света – ФА Къп. „Шпорите” скършиха с впечатляващото 7:0 Транмиър при своето гостуване и си гарантираха място в четвъртия кръг на надпреварата. Фернандо Йоренте наниза хеттрик (48’, 71’ и 72’), а два гола добави Серж Орие (40’ и 55’). По един гол пък вкараха Хюн-мин Сон (57’) и Хари Кейн в 82-ата минута. Шест от головете на Тотнъм дойдоха след почивката, а представянето на „Прентън Парк” за гостите бе впечатляващо.

Маурисио Почетино направи осем промени за гостуването на отбора му за ФА Къп, сравнение с шампионатния мач срещу Кардиф. Само Деле Али, Хюн-мин Сон и Давинсон Санчес запазиха техните места в титулярния състав. Тимът, който се намира непосредствено до града Ливърпул, пък стартира с две промени за разлика от последния си мач в Лига 2, като Харви Гилмор и култовият герой за отбора Стив МакНълти започнаха от първата минута.

Напълно очаквано осемкратният носител на трофея бе по-активният отбор от самото начало на срещата, а Хюн-мин Сон и Лукас Моура направиха големи пропуски пред вратата на Скот Дейвис.

И както полувремето си вървеше към нулево равенство, то така след един корнер в 40-тата минута Тотнъм стигна до превес в резултата. Топката не бе изчистен акуратно от отбраната на Транмиър и бе доставена на пътя на Серж Орие. Крайният бранител на лондончани нанесе топовен изстрел с външен фалц, който влетя пленяващо във вратата на домакините – 1:0.

Второто полувреме пък стартира вездесъщо за „шпорите”, които удвоиха своя аванс след едва 48 минути игра. Точен за тима на Маурисио Почетино бе Фернандо Йоренте, който засече прекрасен пас на Сон за 2:0.

Седем по-късно пък Орие отбеляза своя втори гол, а асистент отново бе корейският халф на гостите. Котдивоарецът бе видян отдясно, а той отправи мигновен удар. Топката премина край стража на домакините, а Елис опита да изчисти от голлинията, но без успех – 3:0 за Тотнъм.

Две по-късно зрителите на „Прентън Парк” станаха свидетели на чудесно изпълнение от страна на Сон. Халфът на Тотнъм пое топката от средата и проби през средата край половината футболисти на домакините. Последва елегантен финт вляво и с кинжален удар покачи за 4:0.

В рамките на две минути, между 71-ата и 72-ата, пък Фернандо Йоренте вкара нови два гола, които оформиха втория му хеттрик за "шпорите". Първите три гола за испанеца с екипа на лондонския тим датира от февруари 2018-а, когато поразява три пъти вратата на Рочдейл, отново за ФА Къп.

До края на мача остана време и на влезналия като резерва Хари Кейн да се разпише, с чийто гол пък реално бе оформен крайния резултат. Следващият мач за тима на Почетино е след броени дни, като на 8-и януари "шпорите" ще посрещнат Челси в 1/2-финал за Купата на Лигата.