Освен интригата за титлата, още една развръзка приковаваше вниманието на феновете в последния кръг на Висшата лига, макар да беше почти 100% ясна и преди последния кръг. Тя беше за четвъртото място в класирането, за което на теория шанс имаше Арсенал да изпревари Тотнъм. 

За да се случи това, "шпорите" трябваше да загубят разгромно от Евертън в домакинството си, а "артилеристите" да бият също с голяма разлика Бърнли. Е, Тотнъм не остави нищо на случайността и стигна до необходимия хикс срещу "карамелите" при 2:2 и си подпечата мястото в Топ 4. 

Ерик Дайър даде аванс на домакините още в самото начало, но в заключителната четвърт на двубоя Тио Уолкът и Дженк Тосун осъществиха пълен обрат само за три минути. Но четвърт час преди края Кристиан Ериксен изравни и изпепели дори и теоретичните шансове на "топчиите" за четворката. 

Уморени от емоции и с изключително съкратен състав, играчите на Тотнъм обаче започнаха по най-страхотния начин мача си. Те поведоха още в 3-та минута, когато след едно центриране на Кристиан Ериксен от корнер се стигна до разбъркване във вратарското поле, при което Йери Мина нескопосано изчисти топката на крака на Ерик Дайър и той от близка дистанция прониза мрежата за 1:0. 

Това начало предвещаваше спокойна развръзка, но двата тима мислеха по друг начин. Майкъл Кийн от състава на "карамелите" можеше да изравни в 12-та минута, когато засече с глава едно центриране от пряк свободен удар, но топката беше спасена от вратаря. 

Малко след това и Деле Али беше близо до гола, когато стреля силно от наказателното поле, но топката прелетя над вратата. А страхотните положения пред двете врати не секнаха, дори напротив. Кайл Уокър-Питърс и Ерик Ламела не можаха да се разпишат за домакините, а Дженк Тосун и Морган Шнайдерлен не бяха точни за гостите. 

Мърсисайдци бяха близо до изравняването в 30-та минута. Тогава Бернард беше изпуснат в наказателното поле и изстреля истински снаряд, но Юго Лорис беше на мястото си и направи невероятно спасяване, за да запази аванса на тима си. 

До почивката отново Евертън имаше страхотните възможности за гол, но не стигна до такъв. В 38-та минута Гилфи Сигурдсон се пребори за една топка в наказателното поле и стреля опасно, но пак Йорис беше на мястото си. 

Четири минути по-късно Дженк Тосун също имаше страхотната възможност да изравни, но в крайна сметка ударът му от вратарското поле беше спасен от Юго Лорис и така статуквото се запази до края на първото полувреме. 

Спиращата дъха развръзка обаче продължи и след подновяването на играта. В 65-та минута Фернандо Йоренте можеше да удвои преднината на тима си, когато стреля много опасно с глава, но Джордан Пикфорд се намеси великолепно и спаси. 

Мощната офанзивна игра на Евертън даде резултат в 69-та минута, когато най-после тимът от Ливърпул изравни. Тогава Гилфи Сигурдсон подаде за Тио Уолкът на границата на наказателното поле и той с хубав удар до дясната греда направи 1:1. 

А само три минути след това обратът в полза на мърсисайдци беше пълен. Тогава след един корнер Майкъл Кийн стреля с глава, но вратарят изби. При добавката Йери Мина пак стреля в краката на Лорис, но в крайна сметка Дженк Тосун добута топката в мрежата за 2:1. 

Но все пак "шпорите" не се оставиха да загубят в последния си мач пред собствена публика за сезона. Четвърт час преди края Кристиан Ериксен по великолепен начин от пряк свободен удар препарира Джордан Пикфорд и оформи крайното 2:2. 

До края на мача не се случи друго интересно и така двата тима взеха по точка. След тази развръзка Тотнъм се бетонира на четвъртото място със 71 точки и ще играе в Шампионската лига. Евертън остава осми с 54 точки и няма да играе никъде в Европа следващия сезон.