Отборът на Тотнъм се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Лигата в Англия, след като отстрани състава на Стоук Сити. „Шпорите” спечелиха лесно визитата си на стадион „Британия” с 3:1 и се присъединиха към компанията на брентфорд и Манчестър Сити в следващата фаза на турнира.

Головете за победителите бяха дело на Гарет Бейл, Бен Дейвис и Хари Кейн. Точен за „грънчарите” пък бе Джордан Томпсън в началото на второто полувреме.

Очаквано мачът започна с натиск на гостите, а най-активен за шпорите бе Лукас Моура, който основно тормозеше отбраната на Стоук Сити. В първия четвърт час тимът на Жозе Моурино имаше владението на топката в близо 75% от времето, а съставът на домакините предимно се защитаваше. Въпреки териториалното превъзходство за Тотнъм, вратарят на Стоук Анди Лонерган нямаше особени грижи, като единственият удар към неговата врата бе на Хари Кейн и той бе отразен.

Тотнъм все пак успя да вземе заслужена преднина в резултата в 20-ата минута, а точен бе завърналият се в тима Гарет Бейл. Той вкара с глава след центриране на Уинкс отляво и така прекъсна серията от над 300 минути за Стоук без допуснат гол.

Gulliver/GettyImages
23 снимки

Проблемите за домакините станаха още по-сериозни в 34-ата минута, когато защитникът Морган Фокс получи травма и трябваше да напусне терена. Изненадващо наставникът на Стоук Сити пусна на негово място централен нападател в лицето на Стивън Флетчър.

В 36-ата минута Тотнъм пропусна „златен” шанс да удвои преднината си. Хари Кейн изведе Деле Али в наказателното поле, но ударът му бе отразен от вратаря на „грънчарите”. Три минути преди края  на първата част Анди Лонарган спаси нов изстрел на Деле Али, избивайки в корнер.

Въпреки тоталното превъзходство на лондончани през първото полувреме, втората част започна с изненадващ гол на домакините, които изравниха и завързаха интригата в мача. Якоб Браун пусна пас в наказателното поле към Джордан Томпсън, който успя да преодолее Уго Лорис с първия удар за Стоук в мача.

Голът обаче не стресира гостите, които отново взеха нещата в свои ръце. Бен Дейвис вкара страхотен гол след далечен шут, който окончателно прекърши мераците на домакините. Хари Кейн пък оформи крайния резултат с точен изстрел девет минути преди края, с който прати Тотнъм на полуфиналите.